Domtoren tijdelijk niet de hoogste van Nederland

UTRECHT - De Domtoren in Utrecht is voor even niet de hoogste kerktoren van Nederland. De iconische toren is het komende jaar vijf meter korter omdat vrijdagmiddag de windvaan met de afbeelding van Sint Maarten van de spits is gehaald voor restauratie. Ook het kruis onder de beschermheilige van Utrecht krijgt een opknapbeurt.
Volgend jaar komen beide elementen weer terug op het iconische bouwwerk en is de Domtoren opnieuw 112 meter hoog. De eer van de hoogste gaat daarom nu naar de Nieuwe Kerk in Delft. Dit 108 meter hoge bouwwerk torent net een meter boven de gekortwiekte Dom uit.
De windvaan wordt van de Domtoren gehaald
Dit 650 jaar oude monument staat al vele maanden in de steigers voor een grootschalige restauratie. "De windvaan is in verhouding maar een klein onderdeel van de werkzaamheden, maar wel een heel belangrijk aspect", zegt wethouder Eelco Eerenberg vrijdag. Hij mocht Sint Maarten van de spits tillen.
De beschermheilige moet opnieuw worden verguld voordat hij weer zijn oorspronkelijke plek kan innemen. Ook is de beeltenis van Sint Maarten, zijn paard, mantel en de bedelaar krom getrokken. In 1995 had de windvaan dezelfde problemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.