Instellingen

Nieuwe coronamaatregelen overvallen festivals en evenementen: 'Zijn aan het puzzelen'

PROVINCIE UTRECHT - Waar de één opgelucht ademhaalt, zijn de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet voor de ander juist een bron van acute stress. Vanaf morgenavond 18.00 uur worden een flink aantal maatregelen verscherpt. En dat heeft voor sommigen een grote invloed.

Festivals moeten improviseren

Dat geldt zonder twijfel voor muziekfestival Le Guess Who? Het festival wordt op verschillende locaties in Utrecht gehouden en is al twee dagen bezig. Maar hoe de laatste twee dagen van het festival eruit komen te zien, is nu nog niet bekend. Want alle optredens moeten vanaf morgen om 18.00 uur zijn afgelopen, tenzij het publiek een vaste zitplaats heeft.
"We zijn nog aan het puzzelen", zegt Barry Spooren van het festival direct na de persconferentie. "We zijn aan het kijken welke creatieve oplossingen er mogelijk zijn." Later op de avond hoopt hij zijn publiek te laten weten waar ze zaterdag aan toe zijn.
De persconferentie had voor het festival zo op geen ongelukkiger moment kunnen vallen. "Het overvalt je sowieso", zegt hij. "We wisten ook niet waar we aan toe waren, want tot op het laatste moment voor de persconferentie waren er veel onduidelijkheden. We hebben hier twee jaar aan gewerkt en zitten nu midden in het festival."

Dierentuinen aan de slag met 1,5 meter

Iets minder stress is er bij DierenPark Amersfoort. Al moeten ze ook daar flink aan de bak. De 1,5 meter komt terug en dat betekent dat het park aangepast moet worden. "We gaan ons er nog over buigen hoe dat er precies bij ons uit komt te zien", zegt woordvoerder Hylke Steggerda. "Daarover gaan we ook nog in overleg met de veiligheidsregio."
Het belooft daardoor morgen een drukke dag te worden, geeft hij toe. Want daarna moet de dierentuin al aan de nieuwe regels voldoen.
Op de persconferentie werd ook duidelijk dat het kabinet op de langere termijn aan de verplichting van het coronatoegangsbewijs voor onder meer dierentuinen werkt. Dat is niet iets waar DierenPark Amersfoort direct op zit te wachten, zegt Steggerda. Maar als het moet, dan moet het. "Voor ons is het belangrijkste dat we open kunnen blijven."

Horeca vindt maatregelen teleurstellend

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt de verplichte sluitingstijd die demissionair premier Mark Rutte heeft aangekondigd "teleurstellend". Maar de beloofde nieuwe coronasteun voor ondernemers en het feit dat restaurants en cafés vanaf zaterdag pas om 20.00 uur dicht moeten, en niet zoals werd gevreesd om 19.00 uur, helpen volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen "om het sentiment wat milder te maken".
Voorafgaand aan de coronapersconferentie zei KHN nog dat veel horecazaken zich waarschijnlijk niet aan een vervroegde sluitingstijd zouden gaan houden. Willemsen durft na afloop niet te zeggen hoe zijn achterban zal reageren. Wel weet hij dat er "veel woede en verdriet" leeft bij horecaondernemers. Hij noemt de aankondigingen van vrijdagavond "niet onderbouwde maatregelen die de branche keihard raken".
Bij cafés en clubs is het in Utrecht op vrijdagavond opvallend druk
Bij cafés en clubs is het in Utrecht op vrijdagavond opvallend druk © RTV Utrecht

Weinig veranderingen voor theaters

Tom van der Poel van Theater de Speeldoos zat de persconferentie juist relatief ontspannen te kijken. Voor zijn theater verandert er weinig. De mensen blijven nog steeds welkom als ze hun coronatoegangspas laten zien en de theaters hoeven ook niet eerder te sluiten. Restricties gelden er pas vanaf 1250 personen.
Voorlopig hoopt hij dan ook dat het hierbij blijft voor de theaters. "Iedereen blijft hier van harte welkom", zegt Van der Poel. "Juist in deze tijd is je laten verrassen en zorgen voor ontspanning geen slecht idee."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.