SP-Utrecht gered: leden geven interim-commissie het vertrouwen

© ANP
UTRECHT - De Utrechtse afdeling van de SP blijft bestaan, dat is de uitkomst van een ingelaste algemene ledenvergadering. Daarin stelde een commissie van oudgedienden de vraag of ze de steun van de leden hebben om orde op zaken te stellen. De partij is hopeloos verdeeld door een richtingenstrijd. Maar een meerderheid gaf steun aan de tijdelijke commissie.
De ledenvergadering werd digitaal gehouden en was besloten. Toch was hij te volgen via YouTube. De commissie onder aanvoering van oud-wethouder Paulus Jansen is door het partijbestuur aangesteld, nadat het lokale bestuur was afgetreden. Bij het begin van de vergadering werd duidelijk gemaakt dat als de leden zich tegen deze commissie zouden uitspreken, het landelijk bestuur de Utrechtse afdeling zou schorsen en daarmee feitelijk uit de partij zou zetten.
De strijd in de partij gaat over de richting van de partij. Het landelijk bestuur wil een gematigde koers, een groep dissidenten wil een meer radicale koers die in lijn is met het zuivere socialisme. De verdeeldheid in de partij was overduidelijk zichtbaar tijdens de vergadering. Veel leden verwijten de partijtop en de commissie dat ze een coupe plegen en ondemocratisch bezig zijn. De commissie op haar beurt wijst naar de statuten en reglementen van de partij, die aangeven dat er niets onreglementairs is gebeurd. Bovendien geven ze aan dat alle besluiten door het landelijke partijcongres zijn genomen.

Intimiderend

Een van de sprekers gaf aan dat de dissidenten juist geprobeerd hebben om de macht in de partij over te nemen met een gecoördineerde actie. Zo stelden zeven dissidenten zich tegelijkertijd kandidaat voor het bestuur en deden dat met een eigen manifest. De spreker vond de opstelling van de dissidenten bij tijd en wijle intimiderend.
De commissie van oudgediende kan nu aan de slag en moet rust in de partij brengen, ze noemen het zelf een time-out. Ze geven zichzelf drie maanden de tijd, daarin moet een nieuw afdelingsbestuur worden samengesteld. Daarnaast moet onderzocht worden of er aan de komende gemeenteraadsverkiezingen meegedaan kan worden, en zo ja met wie en met welk programma. Voor Paulus Jansen is het geen heilig moeten dat de SP meedoet aan de verkiezingen, als het niet lukt om een goed programma te schrijven en de juiste mensen te vinden dan vindt hij het beter om dit keer de verkiezingen over te slaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.