Sint rijdt door Amersfoort: 'Fijn dat het zo kan'

AMERSFOORT - Waar veel dorpen en steden besluiten om de intocht van de goedheiligman te schrappen, is hij vandaag in Amersfoort wel onthaald. Met een open Kever Cabrio reed hij door de straten van Amersfoort.
Sinterklaas en zijn pieten rijden door de wijken Koppel, Kruiskamp, Schothorst, Liendert, Randenbroek, Vermeerkwartier, de Berg, Soesterkwartier en het Stadshart. Langs de kant staan door de hele stad daardoor enthousiaste kinderen met hun ouders en grootouders te wachten tot Sinterklaas langs komt rijden.
Sint en piet konden op veel blije gezichten rekenen
Het is anders dan anders, maar de bezoekers zijn vooral heel blij dat ze de sint in ieder geval kunnen zien vandaag. Amersfoortse moeder Maaike Baars: "De Eemhaven is ook altijd heel leuk, maar dat gaat nu gewoon niet. Fijn dat het ook zo kan."
Siem, Vigo en Elin wachten met smart op de Sint en zijn Pieten.
Siem, Vigo en Elin wachten met smart op de Sint en zijn Pieten. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Ook Siem, Vigo en Elin staan vol verwachting langs de weg. Vigo, verkleed als Sint verheugt zich op de cadeautjes die hij gaat krijgen. Waarom hij juist als Sinterklaas verkleed wil? "Dan ben ik de baas van al die pieten." En zelfbenoemd 'hoofdpietje' Siem hoopt dat de pieten wel échte pepernootjes strooien.

Vertraging

De organisatie van de intocht is in handen van de gemeente Amersfoort. Het Sint Nicolaas Comité Amersfoort besloot vorige week de handen af te trekken van de intocht. Burgemeester Lucas Bolsius: "We hadden vorige week nog de gedachte het kan een intocht met een boot worden. Maar we hebben geschakeld en het is een rijtoer geworden." De burgemeester fietst achter de stoet aan op een tandem.
Sfeerimpressie van de rijtoer gemaakt door Ewerdt Heidema en Smulders AV.
Om te zorgen dat het niet te druk wordt langs de kanten is geadviseerd om lopend naar een plek langs de route te komen. Sinterklaas en de pieten zijn voor de inwoners van Amersfoort te volgen via een GPS tracker. En dat is gedurende de tocht wel een uitkomst, want de rijtoer van zo'n 25 kilometer lang verloopt niet helemaal volgens planning. Tegen het eind van de tocht heeft de goedheiligman een uur vertraging opgelopen.
Ook in de schemering staan er nog mensen langs de kant van de weg voor de intocht.
Ook in de schemering staan er nog mensen langs de kant van de weg voor de intocht. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Maar van die vertraging hebben de bezoekers aan het begin van de toer nog geen last. "Ik vond de intocht wel leuk, vooral omdat de Sint er nu is en dan krijg je cadeautjes", vertelt de 10-jarige Bob. Hij weet ook dat de sint andere jaren de stad binnenvaart in de Eemhaven. Maar dat dat nu niet zo is, vindt hij geen probleem: "Het blijft gewoon hetzelfde". Luna (6) zat er ook niet zo mee dat de Sint snel voorbij reed. Ze heeft haar buit al binnen, een zakje pepernoten van piet.
Een uitgebreid videoverslag in opdracht van de krant De Stad Amersfoort is hier te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.