Kunstenaars moeten ateliers Vlampijpstraat verlaten: elektra is niet op orde

© Google Street View
UTRECHT - Een flinke domper voor de ruim negentig kunstenaars die een atelier hebben in de Utrechtse Vlampijpstraat: ze moeten hun pand per direct verlaten omdat er problemen zijn met de elektra in het gebouw. Dat zorgt volgens de gemeente voor een onveilige situatie.
"Wij realiseren dat dit erg ingrijpend is voor de kunstenaars", zegt de gemeente. "Maar op het gebied van veiligheid kunnen wij geen concessies doen." De gemeente gaat de komende weken kijken hoe de elektra hersteld kan worden en een plan van aanpak maken.
Je pakt niet zomaar je schilderijtje op om ergens anders weer verder te gaan.
Kunstenaar Lou Vos
Het pand, dat eigendom is van de gemeente, is sinds vrijdagavond gesloten. De kunstenaars kunnen er sindsdien niet meer in. Ze kunnen binnenkort onder begeleiding naar binnen om hun spullen te pakken. De gemeente hoopt de kunstenaars tijdelijk vervangende ruimte aan te kunnen bieden.

Kunstenaars met handen in het haar

De kunstenaars in het Werkspoorkwartier zijn uiteraard niet blij met het nieuws. "Het overvalt ons nogal", zegt kunstenaar Lou Vos. "Van het ene op het andere moment niet meer kunnen werken, dat is nogal wat."
Volgens Vos is de gemeente al een paar weken bezig met de elektra in het pand. Ze wist al dat er wat onveilige situaties waren geconstateerd. Maar wat nu precies de reden is om het gebouw per direct te sluiten, weet ze niet. "Wij vragen ons af wat de urgentie nu precies is. Het is voor ons een raadselachtig besluit." De gemeente is van plan de kunstenaars morgen tekst en uitleg te geven.
De kunstenaars verliezen nu van het ene op het andere moment hun broodwinning, zegt Vos, die zelf sinds 2004 een ruimte aan de Vlampijpstraat huurt. "Je pakt niet zomaar je schilderijtje op om ergens anders weer verder te gaan. Er werken hout- en metaalbewerkers, beeldhouwers en schilders. Dat ga je niet zomaar even oppakken en verhuizen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.