Amateurvoetbal: tijdelijk onderbreken of spelen zonder publiek? 'Niet weer een onafgemaakt seizoen'

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - De clubs in het amateurvoetbal zijn in afwachting van het besluit van de KNVB of er de komende weken wel of niet gevoetbald gaat worden. Vanuit diverse hoeken is erop aangedrongen de competities drie weken stil te leggen omdat er tot begin december geen toeschouwers mogen komen.
De profclubs mogen van de KNVB zelf kiezen. Daarbij spelen een aantal belangen een rol. Clubs die Europese verplichtingen hebben, willen in het ritme blijven en wellicht gewoon doorspelen, dan maar zonder publiek. Voor clubs die alleen maar in de Nederlandse competitie uitkomen weegt het financiële en sociale aspect mogelijk zwaarder. Het spelen zonder publiek is vorig seizoen slecht bevallen. FC Utrecht heeft nog niet gereageerd op de vraag waar de voorkeur naar uitgaat.

Topamateurs zijn verdeeld

De topamateurclubs in de provincie hebben dat wel gedaan. IJsselmeervogels-voorzitter Van den Bos zei zaterdag tegen RTV Utrecht dat de clubs in de tweede divisie -uit Utrecht zijn dat behalve IJsselmeervogels ook Spakenburg en GVVV- bij de KNVB een verzoek hebben ingediend om drie weken te pauzeren.
Vanuit de derde divisie sluit het Woerdense Sportlust'46 zich bij dat verzoek aan. DOVO doet dat niet. "Spelen zonder publiek heeft niet onze voorkeur", laat de Veenendaalse club bij monde van bestuurslid Johan Blad weten. "Als we zeker zouden weten dat met deze maatregel de problemen over drie weken opgelost zijn, zouden we wel willen onderbreken. Maar dat weten we niet, en we willen niet weer een niet-afgemaakte competitie."
Wij gaan er vanuit dat we zondag gewoon voetballen
Sydney Volten, Hercules
Hercules en Hoogland, die in de derde divisie zondag spelen, steunen het voorstel van de tweede divisieclubs niet. "Wij gaan er vanuit dat we zondag gewoon voetballen", laat bestuurslid topvoetbal Sydney Volten van Hercules weten. Voorzitter Nico Terschegget van Hoogland verwacht dat ook. "Onze spelers willen dat ook. Die zitten net in een lekkere flow", verwijst Terschegget naar de drie zeges op rij van Hoogland.
Een klasse lager, in de hoofdklasse, hoopt Eemdijk zaterdag de wedstrijd tegen NSC Nijkerk ook gewoon te kunnen spelen. Al ziet voorzitter Menno Veldhuizen wel een aantal praktische uitdagingen. "Niemand heeft er over nagedacht, maar wat moeten wij doen als de lagere seniorenelftallen die al gespeeld hebben met een biertje buiten de kantine gaan staan als het eerste speelt? Moeten we ze dan weer naar binnen sturen en de ramen dichtplakken zodat ze niks kunnen zien?"

Dilemma

De KNVB staat ondertussen voor een dilemma. In het amateurvoetbal werden de twee afgelopen seizoenen niet afgemaakt door de coronacrisis. Maar, toen mócht er van overheidswege niet gevoetbald worden. Nu mag er gewoon gespeeld worden, alleen mag er geen publiek bij. De bond zal koste wat kost deze competitie willen afronden. De clubs die pleiten voor tijdelijk stoppen, stellen dat er na de winterstop genoeg tijd is om de competitie af te maken.
Daar komt bij dat er nu ook al de nodige duels zijn afgelast doordat selecties met corona te maken hebben. De tweede divisie loopt zes duels achter, de derde divisie A zelfs negen. In de derde divisie B werden tot dusver slechts drie wedstrijden afgelast vanwege corona. "Als de KNVB nu door wil spelen, gaan er nog meer wedstrijden worden afgelast en krijgen we een hele scheve competitie", waarschuwt Sportlust-voorzitter Jan van den Heuvel.

'Burgemeester gaat derby-zonder-publiek verbieden'

In Bunschoten-Spakenburg speelt nog iets heel anders. Want daar staat voor komende zaterdag de dorpsderby IJsselmeervogels - Spakenburg op het programma. Normaal is die wedstrijd goed voor meer dan 8.000 toeschouwers, nu zou hij zonder publiek moeten worden gespeeld. Voorzitter Klaas Hartog van Spakenburg denkt niet dat dat gebeurt.
Als er geen publiek in mag staat het op de dijk zwart van de Blauwen en de Rooien
Klaas Hartog, Spakenburg
"Ik kan me goed voorstellen dat de burgemeester de wedstrijd verbiedt, als de KNVB hem door wil laten gaan", zegt Hartog. Hij verwijst daarbij naar de onrust die zo'n 30 supporters van Quick Boys twee maanden geleden buiten het sportpark veroorzaakten omdat ze er niet in mochten. "Als er geen publiek in mag staat het op de dijk zwart van de Blauwen en de Rooien, allemaal door elkaar", zegt Hartog. "Daar mogen onze stewards niet optreden, dus wordt het een probleem voor de openbare orde, en dus van de burgemeester."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.