GGD erg druk met testafspraken, advies om niet allemaal 's ochtends te bellen

PROVINCIE UTRECHT - De GGD regio Utrecht blikt terug op een zeer drukke maandag. "De vraag is groot. Zowel op de vaste locaties als in de mobiele bussen kwamen heel veel mensen om zich te laten testen", zegt coronamanager Tessa Rijntalder.
Alle afspraken zitten vol, maar mensen zijn altijd welkom voor de vrije inloop. "We helpen iedereen. Recent hebben we ook een verandering aangebracht, want op alle mobiele testlocaties in kleinere gemeenten hebben we alleen nog maar vrije inloop en op de grotere locaties hebben we een 'fast lane' voor mensen met een afspraak. Bij de vrije inloop zijn wel vaker wachtrijen doordat hier ook nog een stukje administratieve afhandeling bij komt kijken."
Er zijn daarnaast twee telefoonlijnen: het landelijke nummer en het regionale callcenter voor de provincie Utrecht. Op beide lijnen is het erg druk. "Dat is vooral in de ochtend het geval, maar in de loop van de dag neemt dat af. Mensen kunnen ons tot 20.00 uur bereiken voor een afspraak. We adviseren dus op een later moment terug te bellen als het niet lukt."

Landelijke beeld

De maandag geldt altijd al als een drukke dag. De landelijke GGD-koepel sprak vandaag van "extreme drukte" op de telefoonlijnen. Ook op coronatest.nl waren vanmiddag veel mensen tegelijkertijd ingelogd. De GGD had zeker 91.500 testafspraken voor maandag staan, waarvan er om 15.00 uur 71.075 waren afgenomen. In de afgelopen week hebben de GGD'en 559.020 testen afgenomen.
"We doen ons best om iedereen binnen 36 uur in te plannen voor een testafspraak. De drukte maakt dat mensen soms wat langer moeten wachten of wat verder moeten reizen om getest te worden", aldus een woordvoerster. "Aan mensen die er niet direct doorheen komen vragen we om hun telefoon niet op de automatische redial te zetten, maar het later op de dag nog eens te proberen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.