Oplossing conflict Vechtsebanen verder weg dan ooit, eigenaar wil geen nieuwe subsidie

© RTV Utrecht
Utrecht - De gesprekken tussen de Vechtsebanen en de gemeente Utrecht over een heropening van de binnenbaan zijn vastgelopen. Eigenaar Michael van de Kuit van de Vechtsebanen: "Het besluit is genomen: ik werk niet mee."
De kern van het probleem ligt in de controle van coronatoegangsbewijzen die nodig zijn om gebruik te maken van de binnenbaan. De Vechtsebanen zag daar in eerste instantie om logistieke redenen geen heil in, maar voegde later toe dat morele overwegingen ook een rol spelen.
De buitenbaan is wel open, daar is geen qr-code nodig. Binnen mogen alleen jongeren tot 18 jaar en professionals gebruik maken van de ijsbaan. De ijsbaan wordt door veel sporters gebruikt. Alleen al bij de baanvereniging Utrecht zijn vijfentwintig sportverenigingen aangesloten met in totaal 3.500 leden.
Ondanks pogingen van boze ijssportverenigingen en de gemeente Utrecht om tot een compromis te komen en samen te werken bij de controles, is er nog geen oplossing gevonden. De gemeente Utrecht deed in een raadsbrief vorige week al een dringend verzoek om de ijsbaan weer voor iedereen open te doen en dat herhaalt een woordvoerder. "De bal ligt nu bij de Vechtsebanen. Dat is niet vrijblijvend want we hebben echt wel een dringende oproep gedaan om open te gaan voor zowel volwassenen als de jeugd."
Eigenaar Van de Kuit is niet gediend van die woorden en zegt zelf het dringende verzoek helemaal niet te hebben ontvangen. "Vreemd ook dat ik van een journalist moet vernemen dat de gemeente een dringend beroep op mij doet." De ondernemer vindt dat hij al lang een uitnodiging voor een gesprek had moeten ontvangen met de wethouder sport of de burgemeester, in plaats van met managers en juristen van de gemeente. "De wethouder sport en burgemeester liggen onder een steen. Als ze eronder vandaan komen en een gesprek willen voeren, biedt dat perspectief."

Subsidie

De gemeente is in onderhandeling met de Vechtsebanen over een langlopende subsidie. De woordvoerder van de gemeente zegt: "Wanneer die schaatsbaan langdurig gesloten blijft, dan speelt dat natuurlijk wel mee."
Die woorden schieten bij Van de Kuit in het verkeerde keelgat. Hij zegt dat de buitenbaan gewoon open is, en de binnenbaan voor 70 procent. Hij is klaar met het ambtelijk contact met de gemeente en zegt de subsidie die ingaat in 2022 ook niet meer te willen. "Ik heb geen enkele zorg. Dan gaan we gewoon erfpacht betalen en houdt het schaatsen in Utrecht op. We schaatsen allemaal of we schaatsen niet. Aan polarisatie werk ik niet mee. We moeten het gesprek als volwassenen kunnen voeren. Dat gesprek wordt nu uit de weggegaan door de wethouder sport."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.