Veel banen, weinig werklozen: ook in Utrecht wordt arbeidsmarkt steeds krapper

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal onvervulde vacatures in de provincie Utrecht is opnieuw opgelopen. Met een netto stijging van meer dan tweeduizend banen afgelopen zomer kwam het aantal beschikbare arbeidsplaatsen in onze regio op ruim 34.000. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gepubliceerd.
Vooral in branches als de handel, de horeca, en de financiële en zakelijke dienstverlening blijkt het in Utrecht lastig om genoeg medewerkers te vinden. Maar eigenlijk nam het aantal lege werkplekken in vrijwel alle sectoren toe. In onder meer de informatie en communicatie, en in de gezondheids- en welzijnszorg bleef het aantal open vacatures gelijk. In het onderwijs nam het aantal beschikbare banen af.
Het CBS merkt dat de verhouding tussen het aantal vacatures en werklozen in het hele land steeds schever groeit. In het derde kwartaal van dit jaar was er voor elke honderd werklozen een keus uit 126 vacatures. Dat komt vooral door de toename van het aantal vacatures.
Eind september stonden er landelijk 371.000 vacatures open. Dat is een recordhoeveelheid en 45.000 meer dan eind juni. Het aantal vacatures dat werd vervuld of kwam te vervallen bereikte eveneens de hoogste stand die het CBS ooit waarnam, namelijk 330.000. Dat zijn er 38.000 meer dan in het tweede kwartaal. Maar daarmee werd dus niet voorkomen dat het nog moeilijker werd om personeel te vinden, gezien de snelle groei van het aantal vacatures.
De werkloosheid is al vier kwartalen aan het dalen. In het derde kwartaal waren 294.000 mensen op zoek naar werk en ook direct beschikbaar om aan de slag te gaan, oftewel 3,1 procent van de beroepsbevolking.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.