Boze vader krijgt celstraf en verplichte behandeling na bedreiging ex en hulpverleners

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT/VIANEN - Een 44-jarige Utrechter die zijn ex-vrouw en twee hulpverleners bedreigde omdat hij zijn zoon al jaren niet mag zien, is door de rechtbank veroordeeld tot tien maanden celstraf. Daarvan zijn vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.
De man moet meewerken aan behandeling in een kliniek en mag niet in de buurt van zijn ex en drie van haar familieleden komen. Ook moet hij een voorwaardelijke celstraf van achttien dagen, die hij overhield aan een eerdere veroordeling, nu alsnog uitzitten.

Kookt van woede

De verdachte vertelde twee weken geleden in de rechtbank dat hij al lange tijd kookt van woede, omdat hij door zijn ex-partner al tien jaar bij hun zoon weg wordt gehouden. Hij bekende ook direct dat hij de vrouw en haar familie daarom ernstig had bedreigd. Maar ook hulpverleners die hem tevergeefs hadden geprobeerd te helpen, moesten het ongelden.
De ex-vrouw van de Utrechter trof in januari haar auto in Vianen aan met een vernielde ruit. Verspreid in het voertuig lagen tientallen kogels. Een dag later werd bij het huis van haar moeder in Nieuwegein een ruit vernield met een baksteen. De verdachte bekende dat hij dit had gedaan, maar ontkende dat hij de kogels in auto had achtergelaten. Ook de rechtbank zag daarvoor onvoldoende bewijs.
Ook van bedreiging van zijn ex-schoonmoeder werd de Utrechter gedeeltelijk vrijgesproken. Hij had haar weliswaar bedreigende berichten gestuurd, maar volgens de rechters staat niet vast of zij die wel heeft gelezen.

Hulpverleners bedreigd

De rechtbank vindt wel bewezen de man in de periode van november vorig jaar tot januari dit jaar twee hulpverleners doodsbedreigingen stuurde. Een van de twee is een medewerker van Veilig Thuis die hem probeerde te helpen een omgangsregeling met zijn zoon te treffen. De verdachte heeft ook dit bekend en gaf toe dat hij te ver is gegaan.
De verdachte mocht zijn proces in vrijheid afwachten met een enkelband, maar knipte die door. Toen hij opnieuw werd aangehouden had hij een vuurwapen met patronen in zijn bezit. Ook dit is door de rechtbank meegenomen in het vonnis. De enkelband moet hij van de rechtbank vergoeden.

Angst en vrees

De rechtbank vindt het "invoelbaar dat de man zijn zoon mist, maar dat rechtvaardigt zijn handelingen niet". Met de bedreigingen en het vernielen van een autoruit en het raam van een woning heeft hij "angst en vrees teweeggebracht". Deskundigen schatten de kans op herhaling en gewelddadig handelen hoog in. De Utrechter moet zich daarom maximaal een jaar lang klinisch laten behandelen.
De straf is iets lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Als het OM of de verdachte het er niet mee eens zijn, hebben zij twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.