Sluipverkeer door Vianen straks verleden tijd? 'In de avondspits alleen nog welkom met een ontheffing'

Vijfheerenlanden - De gemeente Vijfheerenlanden wil inrijverboden inzetten om een einde maken aan het sluipverkeer tussen Vianen en Lexmond in de avondspits. Om de vaak enorme files op de A27 en A2 te omzeilen, gaan er - tot grote ergernis van inwoners - soms wel zevenhonderd voertuigen per uur over de lokale wegen. Daarom komen er op vier kruispunten in Vianen inrijverboden voor 'sluipers'. Rijd je er zonder ontheffing tóch doorheen, dan kun je een boete krijgen.
Het is waarschijnlijk meer de vraag wie Vianen niét als sluiproute heeft gebruikt, als je vaak in de avondspits vaststaat op de A27 of A2. En dat merken ze in het stadje zelf al jarenlang. Inwoners worden gek van de ronkende motoren die vanaf een uur of 15.00 al 'in hun achtertuin' voorbijkomen. "Kun je het je voorstellen dat dit iedere dag gebeurt?", zegt een dame die pal naast de meest gebruikte sluipweg woont. "De trillingen, stank, overlast die je ervaart. Om moedeloos van te worden."
Automobilisten die vanuit Utrecht richting het zuiden willen rijden, staan 's avonds vaak vast op de snelweg bij Vianen. En wat er dan gebeurt: ze pakken massaal de afslag Vianen om de file te ontwijken. Het gaat met name om de Bentz-Berg, een weg die ook Google Maps snel aangeeft als mogelijke omrijroute. Via die lokale weg rijden auto's dan verder in de richting van Lexmond.

Inrijverbod van noord naar zuid

De gemeente probeert dit probleem al jaren aan te pakken. Er werd in het verleden bijvoorbeeld ook geëxperimenteerd met omhoogkomende paaltjes om sluipverkeer te weren. Toch lukte het niet om die dagelijkse overlast voor inwoners te voorkomen. Reden te meer voor het college om wederom met een nieuw concept-verkeersbesluit te komen.
Het idee: een inrijverbod voor sluipers, van maandag tot en met vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur. Op vier plekken in Vianen zullen vier ronde borden met een rode rand je aan dat inrijverbod herinneren. Mensen die van noord (Utrecht) naar zuid (bijvoorbeeld Gorinchem) rijden mogen dan in principe niet meer sluipen van Vianen naar Lexmond; gewoon aansluiten in de file, wordt het devies. Wil je juist van tegengestelde richting gebruikmaken, of moet je alleen in Vianen zijn, is dat geen probleem.
Uiteraard worden er uitzonderingen gemaakt: hulpdiensten, openbaar vervoer en landbouwverkeer hebben altijd toegang tot de wegen. Inwoners uit Vianen en omgeving krijgen op hun plaats de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen. Ook mensen die voor hun werk van de route Vianen-Lexmond gebruik moeten maken, kunnen die ontheffing aanvragen. Wél moet je daarvoor betalen. Een ontheffingspas met een geldigheid van 5 jaar kost 15 euro.
Bij welke vier kruispunten worden de inrijverboden geplaatst?

1. Lexmondsestraatweg, vlakbij het kruispunt met de Bentz-Berg en Lange Waaijsteeg
2. Helsdingse Achterweg, vlakbij het kruispunt met de Lange Waaijsteeg
3. De Panoven, vlakbij het kruispunt met de Lange Waaijsteeg
4. De Mijlweg, vlakbij het kruispunt met de Limiet

Wie checkt het?

De grote vraag: hoe wordt gecheckt of je zo'n ontheffing hebt? "Waarschijnlijk krijg je bij die ontheffing een sticker die je op je voorruit kan plakken", zegt wethouder Huib Zevenhuizen. "We gaan extra boa's inzetten om te checken of de mensen die tijdens de avondspits van Vianen naar Lexmond rijden daar wel écht mogen rijden. In het begin zullen we nog waarschuwen, later gaan we over op boetes. Hopelijk wennen mensen er snel aan én wordt het niet meer als route weergegeven in Google Maps. Dat scheelt ook."
Door corona was het een tijdje minder, maar nu staan ze weer volle bak in de rij op die lokale wegen
Inwoonster Vianen
Inwoners uit Vianen reageren redelijk opgelucht. "Onze kinderen kunnen eindelijk weer gewoon oversteken", zegt een inwoner. "Want die auto's blijven gewoon doorrijden; ze zijn zo knorrig dat ze al in de file hebben gestaan, dat ze die zebrapaden vergeten."
Ook hopen ze - eindelijk - normaal hun wijk uit te kunnen rijden. "Dit had veel eerder moeten gebeuren", verzucht een ander. "Door corona was het een tijdje minder, maar nu staan ze weer volle bak in de rij op die lokale wegen. Ik snap heus dat een ander die file vervelend vindt, maar wij vinden op onze beurt al die duizenden auto's die dagelijks voorbijkomen irritant."

Wanneer gaat het inrijverbod in?

Het inrijverbod gaat op z'n vroegst in februari in. Wethouder Zevenhuizen benadrukt dat het nog om een concept-verkeersbesluit gaat. "Voordat een definitief besluit wordt genomen, wil de gemeente graag een beter beeld krijgen voor het draagvlak. Inwoners kunnen dus echt meedenken. Wij hopen alleen maar dat deze maatregelen een einde zullen maken aan ál dat sluipverkeer door Vianen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.