School in Soest haalt kinderen binnen tijdens achtervolging: vluchtauto reed 100 door woonwijken

© Caspar Huurdeman
SOEST - Een wilde achtervolging is vanmiddag geëindigd in Soest. De politie zat achter een verdachte Volkswagen Passat aan. De klopjacht begon na een melding over een diefstal uit een bestelbus die geparkeerd stond op de Bilderdijklaan in Bilthoven. Twee mannen zouden er met gereedschap vandoor zijn gegaan.
"We kregen van de meldkamer het signalement van de auto, kenteken en rijrichting. Op de N234 zagen wij de auto passeren", meldt de politie. De politie draaide om en reed op enige afstand achter het voertuig aan. "We hadden inmiddels om ondersteuning van collega's gevraagd."

Wilde westen

In Soest ging de achtervolging onder meer door de Wiardi Beckmanstraat, Sint Theresiastraat en de Beetzlaan. De auto met daarin de verdachten dreigde steeds meer uit zicht te raken. De bestuurder volgde volgens de politie "een onnavolgbare route door woonwijken, over drempels en langs speeltuintjes". Hij reed daarbij soms ruim 100 kilometer per uur. "Mensen moesten aan de kant springen. Het was echt het wilde westen."
Twee buiten spelende kleutergroepen van Daltonschool de Driesprong werden uit voorzorg naar binnen gehaald. "Het was even schrikken en het lawaai maakte indruk, maar gelukkig bleef het daarbij", laat de school weten.
De bestuurder van de vluchtauto reed op een gegeven moment een doodlopende weg in. Hij moest een klein stukje achteruit en ramde een politieauto. Die raakte beschadigd en kon niet verder rijden. "Maar de opgeroepen collega's hebben de verdachten uiteindelijk klem kunnen zetten op de Beetzlaan in Soest."
Het gestolen gereedschap, waaronder een bladblazer, werd in de auto teruggevonden. Zowel de bestuurder als de bijrijder zijn aangehouden. Het rijbewijs van de man is ingenomen en de politie wil de twee laten vervolgen voor de diefstal van het gereedschap.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.