Vaccinatiefabels? Dokter Bernard en zijn collega's gaan de strijd aan, mét succes

PROVINCIE UTRECHT - Het was een ongewone werkdag voor Utrechtse artsen vandaag. Ze gingen de straat op om met mensen te praten over het coronavaccin. Huisarts in opleiding Bernard Leenstra nam het initiatief. "Ik ben hier niet om mensen over te halen, maar om mythes uit de wereld te helpen."
Artsen in gesprek met voorbijgangers
De artsen hebben zich verzameld in winkelcentrum Overvecht in Utrecht. Dat is geen toeval. De vaccinatiegraad ligt hier lager dan in andere delen van Utrecht. Winkelende voorbijgangers worden aangesproken, onder andere door Bernard. "Ik krijg ook weleens een nee, maar dat geeft niet", zegt de bevlogen huisarts in opleiding. Dit onderwerp ligt hem na aan het hart. "Er is zoveel desinformatie, dat wil ik weerleggen."

'Een beetje bang'

Aziza uit Overvecht twijfelt ook. "Je hoort zoveel verhalen over mensen die zijn overleden, of trombose hebben gekregen van het vaccin." Aziza is hartpatiënt, wat maakt dat ze toch wat angstig is om zich te laten vaccineren. "Ik ben een beetje bang", zegt ze.
Een onderwerp waar veel mensen vragen over hebben, is vruchtbaarheid. "Ik sprak net met drie jonge vrouwen die bang zijn onvruchtbaar te worden door het vaccin", zegt Bernard. "Ik vertel dan over onze afdeling gynaecologie in het UMC Utrecht en dat die hele afdeling achter het vaccin staat. Dat zijn juist mensen die veel weten over vruchtbaarheid. Dat soort gesprekken zet mensen wel aan het denken."
Na lang praten met de artsen hakt Aziza de knoop door. "Het maakt toch uit dat ik mijn informatie van een dokter krijg", zegt ze. "Dus ik heb besloten dat ik het ga doen. Anders kan je nergens meer naar binnen", voegt ze er lachend aan toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.