Huismus blijft meeste getelde vogel in tuin

ZEIST - De huismus is nog steeds de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. Dat blijkt uit de landelijke tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland in Zeist en SOVON Vogelonderzoek Nederland.
De jaarlijkse telling bracht tot zondagavond ongeveer 120.000 mussen in kaart, geteld door bij elkaar 24.000 deelnemers. De Vogelbescherming verwacht de komende dagen nog meer uitslagen.
Vorig jaar was de mus ook al het meest gezien. De nummer twee was toen net als dit jaar de koolmees, waarvan er dit weekeinde tot zondagavond ongeveer 85.000 werden gesignaleerd. De top-5 wordt gecompleteerd door de merel (60.000), de pimpelmees (55.000) en de vink (54.000).
De deelnemers aan de telling geven hun uitslagen door op www.tuinvogeltelling.nl. Verwacht wordt dat het aantal tellers uiteindelijk net onder de 30.000 zal eindigen. De telling stopte zondagmiddag om 17.00 uur.
Volgens de vogelbescherming is het opvallend dat er dit jaar een stuk minder winterkoninkjes en ijsvogels te zien waren. In tegenstelling tot wat hun namen doen vermoeden, kunnen deze dieren slecht tegen strenge winters, maar herstelt de populatie zich daarna snel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.