Geen Koeiemart maar wel tentoonstelling over gekoesterde koe in Woerden

WOERDEN - De jaarlijkse 'Koeiemart' kon door corona niet doorgaan, maar dat wil niet zeggen dat Woerden het dit jaar zonder koeien moet doen. In de tentoonstelling 'GeKOEsterd' van het Stadsmuseum zijn de dieren namelijk in vol ornaat te zien. Schilderijen en beelden vertellen het verhaal van de koe in Woerden door de eeuwen heen.
Vanwege de natte bodem is de omgeving van Woerden vooral geschikt voor gras. En daarom kozen boeren veelal voor het houden van koeien. De talloze kilo's kaas die gemaakt werden van de melk leverde Woerden de naam 'kaasstad' op. De focus op koeien bracht Woerden ook de jaarlijkse 'Koeiemart', zoals Woerdenaren het noemen. Dit evenement behoort tegenwoordig zelfs tot het nationaal immaterieel erfgoed.
De liefde voor de koe werd in het verleden veelvuldig vastgelegd, zoals door de bekende Woerdense koeienschilder Leo Gestel. Hij schilderde bijvoorbeeld de Woerdense koeienmarkt. "Het geeft een heel mooi tijdsbeeld van de koeienmarkt rond 1900, toen de straten van Woerden nog vol stonden met koeien en er echt nog in gehandeld werd", zegt conservator Stephanie Rompa.
Tentoonstelling over gekoesterde koe in Woerden
Inmiddels worden er geen koeien meer verhandeld op de koeienmarkt. Maar het is nog steeds een van de hoogtepunten van het jaar, met een markt, een reuzenrad en een veekeuring, met een rozet voor de mooiste koe. Traditioneel wordt er erwtensoep geserveerd.
Woerdense straten vol met koeien
Woerdense straten vol met koeien © Jaap van der Vooren sr. / RHC Rijnstreek en Lopikerwaard
Een deel van de expositie in het Stadsmuseum is ook aan dit fenomeen gewijd met een pop-up expositie. Stephanie: "Wat we gedaan hebben is het pijlen van emoties en herinneringen aan de Koeiemart. Een van die herinneringen was van twee mannen uit Eritrea. Zij zijn boer geweest en ze waren ontzettend onder de indruk van hoe blij de Woerdenaren waren op die dag, maar ook van de koeien die ze hier zagen. Die waren zo groot en sterk en gaven zoveel merk in vergelijk met wat zij gewend waren."
De tentoonstelling 'GeKOEsterd, koe in de kunst en op de koeiemart' in Stadsmuseum Woerden is te zien tot en met mei volgend jaar.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.