Vaker zwaar vuurwerk, maar minder gewonden

REGIO - Rond de jaarwisseling zijn aanmerkelijk minder mensen gewond geraakt door vuurwerk. Ziekenhuizen in het hele land hebben dit jaar 710 mensen moeten behandelen, 9 procent minder dan vorig jaar.
Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Consument en Veiligheid. Van de gewonden moest 17 procent worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat is het hoogste percentage ziekenhuisopnamen van de afgelopen tien jaarwisselingen. Oogletsel en brandwonden kwamen het meest voor.

MORTIERBOM

Twee mensen kwamen door vuurwerk om het leven. De 13-jarige Roy van Buren uit Utrecht kwam op een camping in Harderwijk om het leven doordat in zijn nabijheid een mortierbom verkeerd werd afgeschoten. Een 17-jarige jongen uit Tolbert overleed door een zelfgemaakte vuurwerkbom.

ILLEGAAL KNALVUURWERK

Volgens de Stichting Consument en Veiligheid komt het steeds vaker voor dat mensen zwaar knalvuurwerk gebruiken om er vuurwerkbommen van te maken. De stichting pleit dan ook voor een Europees verbod op het in de handel brengen van zwaar knalvuurwerk. Mensen zouden nog steeds de kans op een vuurwerkongeval onderschatten en zeker de risico's van zwaar illegaal knalvuurwerk en zelfgemaakte bommen. Consument en Veiligheid vindt dat de vuurwerkcampagne zich volgend jaar hierop zou moeten richten.
Ook zou de campagne zich op een breed publiek moeten richten en niet alleen op jongeren. "Het ongeval in Harderwijk illustreert dat het echt niet alleen jongeren zijn die in de fout gaan met zwaar knalvuurwerk. Daarnaast vinden we het belangrijk dat ouders op de gevaren worden gewezen, zij kunnen het onderwerp met hun kinderen bespreken," aldus een woordvoerder van Consument en Veiligheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.