Amersfoortse raad nog niet overtuigd van duurder nieuw stadhuis

Schetsontwerp nieuwe stadhuis
Schetsontwerp nieuwe stadhuis © Kraaijvanger Architects
AMERSFOORT - Een groot deel van de Amersfoortse gemeenteraad is er nog niet van overtuigd dat het nieuwe stadhuis geen 75 maar 108 miljoen euro moet gaan kosten. Dat bleek vanavond tijdens een rondetafelgesprek in het huidige stadhuis.
Begin vorige maand liet verantwoordelijk wethouder Stegeman weten dat het nieuwe stadhuis een stuk duurder wordt dan eerder begroot. Dat komt volgens hem omdat het pand een stuk duurzamer wordt dan bedacht was en extra ruimte krijgt voor maatschappelijke organisaties. Zo krijgen het UWV, Stadsring51 en Indebuurt033 een plek in het 'Huis voor de Stad'.

Flexibiliteit

Het is voor verschillende fracties niet goed duidelijk wat precies het voordeel is voor de gemeente om kantoorruimte te verhuren aan maatschappelijke organisaties. De vrees is juist dat het voor een financieel gat kan zorgen wanneer het niet lukt om de ruimte te verhuren of wanneer de organisaties de huur niet meer kunnen opbrengen.
Wethouder Stegeman betoogde dat er altijd een risico bestaat op leegstand, maar dat het verhuren van kantoorruimte zorgt voor meer flexibiliteit. "Het geeft de gemeente de mogelijkheid om te groeien of juist om te krimpen als dat nodig is." Of de gemeenteraad akkoord is met de extra kosten, is nog de vraag. De opdracht vanavond aan de wethouder was dan ook om meer inzicht te geven in de cijfers en berekeningen.
Inwoners konden tot en met 24 oktober reageren op de plannen. 1.239 Amersfoorters vulden een enquête in en gaven daarbij aan het nieuwe stadhuis zoals voorgesteld in het schetsontwerp aansprekend te vinden. De respondenten beoordeelden de uitstraling, de manier waarop ontmoeting mogelijk wordt gemaakt, de duurzaamheid en of het gebouw voldoende kan worden aangepast aan hoe het wordt gebruikt in de toekomst. Die duurzaamheid en toekomstbestendigheid werden het hoogst gewaardeerd.

Uitstraling

Aandachtspunten die werden genoemd zijn (fiets)parkeren, de bereikbaarheid op de rotonde De Nieuwe Poort en de kosten. Voor de verdere uitwerking van het schetsontwerp vinden de respondenten het vooral belangrijk dat het gebouw een natuurlijke, warme, maar ook een bijzondere en opvallende uitstraling krijgt. Als alles volgens plan verloopt wordt over twee jaar gestart met de bouw. Het nieuwe gebouw moet eind 2025 klaar zijn.
Wat er met het huidige stadskantoor gaat gebeuren is nog niet bekend. De gemeenteraad maakte vorige week wel geld vrij voor onderzoek naar een nieuwe cultuurtempel op de plek van het huidige stadhuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.