Meer Utrechters halen griepprik: 'Erg leuk, beetje ingewikkeld'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Zes miljoen Nederlanders kregen de afgelopen twee maanden van hun huisarts een oproep voor de jaarlijkse griepprik. Meer mensen dan voorgaande jaren geven daar gehoor aan, ook in Utrecht.
"Ik ken huisartsenpraktijken waar 90 procent van de mensen opkomen dagen", zegt Esther van Osselen, huisarts en bestuurslid van de huisartsenkring Midden-Nederland. "Normaal gesproken is dat 60 procent. Dat is heel erg leuk, maar ook een beetje ingewikkeld."
Liever luisteren? Luister hier het gesprek met Esther van Osselen op Radio M Utrecht.
Dat de hoge opkomst ingewikkeld is, komt voor een groot deel door de coronamaatregelen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je de anderhalvemeter in acht houdt? Bovendien is het alle hens aan dek voor huisartsen en assistenten. "Het is van oudsher een leuk evenement in de praktijken waarbij iedereen een stapje extra zet en je bijna alle patiënten weer eens ziet."
Dat betekent ook dat die prik ook wel eens opraakt. "Ja, helaas wel", zegt Van Osselen. Hoewel huisartsen rekening hielden met drukte en meer bestelden dan normaal, is het alsnog soms te weinig. "Ik ken een voorbeeld van een praktijk waar ze tweehonderd doses meer bestelden, en er alsnog tweehonderd te weinig hadden." De praktijken kunnen extra griepprikken bijbestellen.
Dat er zo massaal gebruik wordt gemaakt van de griepprik komt grotendeels door corona, zegt Van Osselen. "Wat ik hoor van mensen is dat ze dit jaar niet heel erg ziek willen worden van de griep en het niet door willen geven aan andere mensen en daar helpt de griepprik wel tegen. Je wil ook niet snotterend en hoestend rondlopen, dan kijken mensen je toch wel anders aan dan voor corona."
Over de griepprik zijn in tegenstelling tot de coronavaccinatie weinig vragen. Mensen vragen zich wel regelmatig af of de prik niet conflicteert met een boosterprik voor corona, de vaccinaties mogen namelijk niet binnen twee weken van elkaar gegeven worden. Van Osselen is daar niet bang voor: "De boosters zullen toch echt niet de komende twee weken worden vrij komen verwacht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.