Utrecht koploper auto-inbraken, Nieuwegein scoort ook niet best

PROVINCIE UTRECHT - Laptops, navigatiesystemen en dure velgen; auto-inbrekers zijn terug van weggeweest na een forse daling tijdens de winterse lockdownmaanden. De gemeente Utrecht telt dit jaar tot nu toe relatief de meeste auto-inbraken van Nederland: zo'n 76 per tienduizend inwoners. Dat blijkt uit data-analyse van LocalFocus.
In totaal waren er 2743 auto-inbraken in de gemeente Utrecht in de periode januari tot en met oktober. In de eerste maanden van het jaar was juist een forse daling te zien. Dit wordt mede toegeschreven aan de avondklok.
Nieuwegein valt eveneens landelijk op in negatieve zin. Alleen al vorige maand waren daar 51 auto-inbraken. Het totaal in Nieuwegein komt tot nu toe op 308, bijna net zoveel als in het grotere Amersfoort (328).
"Utrecht en andere steden scoren altijd al hoog, maar ook in kleinere gemeenten kan soms een piek te zien zijn omdat daar een dadergroep actief is", zegt André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.
Ook op wijkniveau is gekeken naar het aantal auto-inbraken. Criminelen sloegen in de gemeente Utrecht het vaakst toe in Oost: 375 keer. Hieronder kan je per wijk bekijken hoeveel auto-inbraken er zijn geweest tussen januari en oktober dit jaar.
De klassieke diefstal van een tas of laptop op de achterbank komt volgens hem minder voor mede door campagnes als 'Niets erin, niets eruit'. "Het gaat nu vooral om bendes die op bestelling apparatuur uit een auto stelen of dure onderdelen demonteren. Daar is veel handel in. De stuurtjes van de Audi A3 zijn bijvoorbeeld in trek en de navigatiesystemen van wat oudere Volkswagens", zegt Bouwman.
De oplossing? "Een alarmsysteem en goed kijken waar je je auto neerzet. Soms kunnen er net een paar heggen zijn waardoor dieven hun gang kunnen gaan."

Provincies

De provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Overijssel telden vorige maand een recordaantal auto-inbraken sinds het begin van de coronacrisis. In de provincie Utrecht is dat niet het geval. Kijkend naar de hele provincie Utrecht ligt het totaal dit jaar tot nu toe lager dan in 2020.
Tot en met oktober van dit jaar registreerde de politie landelijk bijna 31.000 diefstallen uit een auto. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen er in dezelfde maanden bijna 38.000 autokraken werden gezet. Met name Zeeland, Drenthe, Groningen en Gelderland tellen dit jaar een stuk minder auto-inbraken.