Instellingen

GGD test recordaantal mensen, maken van afspraak kan niet door storing

PROVINCIE UTRECHT - Het is momenteel niet mogelijk om online een afspraak voor een coronatest te maken. De site coronatest.nl kampt met een storing, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten. De oorzaak van de storing is niet bekend.
Mensen die een afspraak willen maken, kunnen 0800-1202 bellen, maar daar is het de laatste dagen heel druk. De GGD in Utrecht heeft gisteren een recordaantal testen afgenomen: meer dan 9000. Landelijk lieten iets meer dan 93.000 mensen zich testen op corona bij een van de testlocaties van de GGD. Ook dat was een record.
Volgens de GGD in Utrecht wordt er deze dagen meer getest dan ooit. Om aan de vraag te kunnen voldoen zijn sommige testlocaties langer open. Gemiddeld neemt de GGD in deze regio ruim 8000 testen per dag op 9 locaties in 7 gemeenten.
Bij de teststraat van de GGD bij de Jaarbeurs stond vandaag opnieuw een lange rij. Ook vorige week stonden er af en toe lange rijen met mensen die zich wilden laten testen.

Ook recordaantal nieuwe besmettingen

Niet alleen zijn dinsdag heel veel tests afgenomen, ook meldt het RIVM woensdag een recordaantal nieuwe besmettingen. Het zijn er 20.829; het het hoogste aantal ooit op één dag. Het RIVM kreeg in de afgelopen dag 44 meldingen van sterfgevallen; het hoogste aantal sinds 11 mei. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden.

Maximale testcapaciteit bereikt

Gisteren meldde de GGD-koepel dat de maximale testcapaciteit is bereikt. Er wordt geprobeerd op te schalen, maar dat is volgens de koepel niet eenvoudig. "Tegen deze explosieve groei kunnen wij bijna niet werven", zei Jaap Eikelboom van koepelorganisatie GGD GHOR.
De drukte leidt soms ook tot spanningen, zowel in de telefoongesprekken met het callcenter als op de testlocaties. "We begrijpen dat mensen ongeduldig zijn maar vragen mensen dat niet af te reageren op onze medewerkers en hen met respect te behandelen. Zij moeten hun werk veilig kunnen doen", aldus GGD GHOR Nederland.
Drukte bij de testlocatie bij de Jaarbeurs woensdagmiddag.
Drukte bij de testlocatie bij de Jaarbeurs woensdagmiddag. © RTV Utrecht
Drukte bij de teststraten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.