Zeister die agent bewusteloos sloeg met lachgastank krijgt tbs

© Politie De Bilt
ZEIST - Een 25-jarige Zeister die afgelopen voorjaar een politieman bewusteloos sloeg met een zware metalen lachgastank is veroordeeld tot tbs met voorwaarden. Volgens de rechtbank is de lachgasgebruiker schuldig aan poging tot doodslag en verzet met geweld tegen zijn aanhouding.
De verdachte stond op 24 maart met een lachgastank van minstens vier kilo op het parkeerdek bij de L-flat aan in Zeist om zich heen staan zwaaien, terwijl een agent dicht bij hem stond. De wijkagent was samen met twee collega's afgekomen op een melding over een agressieve lachgasgebruiker bij de flat. Ze spraken de man aan en maanden hem te stoppen, maar hij vulde opnieuw een ballonnetje met gas.

Door het lint

Toen een van de agenten probeerde de nieuw gevulde ballon af te pakken, ontstond er een schermutseling en knapte de ballon. De verdachte zou vervolgens compleet door het lint zijn gegaan. Volgens de agenten zwaaide de man wild met de lachgastank en zijn vuisten in het rond. De agent die tegen de grond ging werd twee keer met de tank op het achterhoofd geraakt. Een collega kreeg een aantal harde stompen in zijn gezicht.
Volgens de rechtbank heeft Zeister "de aanmerkelijke kans aanvaard dat de agent door de klappen met de tank zou komen te overlijden." Volgens deskundigen is de man door schizofrenie en een stoornis in het gebruik van cannabis en lachgas ontoerekeningsvatbaar. Dat speelde een belangrijke rol bij zijn gedrag tijdens het incident. De rechtbank ontslaat hem daarom van alle rechtsvervolging en legt hem tbs met voorwaarden op.

Kans op herhaling

De lachgasgebruiker zal direct in een kliniek worden opgenomen, omdat volgens deskundigen de kans groot is dat hij zonder behandeling opnieuw een geweldsmisdrijf begaat. De voorwaarden waar hij zich de komende jaren aan moet houden zijn verder onder meer reclasseringstoezicht, een drugsverbod, begeleid wonen, het zoeken van een zinvolle dagbesteding en behandeling zolang als nodig is.
Als hij zich daar niet aan houdt kan de maatregel worden omgezet in tbs met dwangverpleging. Dat laatste had sowieso al de voorkeur van de officier van justitie. Die vreest dat de man, die al vaker is veroordeeld voor geweldpleging, zich niet aan de voorwaarden zal houden. De rechtbank besliste dat de verdachte aan de agent die hij bewusteloos sloeg 2100 euro schadevergoeding moet betalen en 300 euro aan de andere politieman.
De maatregel die de rechtbank oplegt komt overeen met de wens van de verdediging. Als de verdachte of het OM het er toch niet mee eens zijn, hebben zij twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.