Coronabehandeling op afstand bespaarde St. Antonius Ziekenhuis al 2250 opnamedagen

NIEUWEGEIN - Een app om coronapatiënten thuis te monitoren heeft het St. Antonius Ziekenhuis het afgelopen anderhalf jaar 2250 opnamedagen bespaard. De bedden die daardoor vrijgespeeld worden, kunnen weer voor andere patiënten gebruikt worden. Andere ziekenhuizen hebben de werkwijze inmiddels overgenomen.
Coronabehandeling op afstand bespaarde St. Antonius Ziekenhuis al 2250 opnamedagen
Het St. Antonius was anderhalf jaar geleden het eerste ziekenhuis dat begon met deze methode. Het idee ontstond bij twee coassistenten die een patiënt thuis meer in de gaten wilden houden, vertelt longarts Hans Hardeman. "We kwamen al snel tot de conclusie dat er voor veel patiënten behoefte is aan extra toezicht op afstand."
Het ziekenhuis zag hiermee ook een oplossing voor het enorme beddentekort in de eerste coronagolf. Want veel coronapatiënten lagen na hun herstel nog dagen in het ziekenhuis omdat ze bijvoorbeeld zuurstof nodig hadden. Wat nou als mensen dat thuis kunnen doen, terwijl ze op afstand worden begeleid?
Het idee was in tweeënhalve week omgezet in een programma in de gezondheidsapp Luscii. Al snel konden de eerste patiënten dankzij de app thuis begeleid worden. "Gemiddeld genomen besparen we met deze methode vijf opnamedagen per persoon. Voor dit ziekenhuis zijn dat dus al 1500 opnamedagen in een jaar", zegt longarts Hardeman tevreden.
De gegevens die het thuismonitorteam te zien krijgt van haar patiënten.
De gegevens die het thuismonitorteam te zien krijgt van haar patiënten. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Eenvoudig en makkelijk

Het idee is simpel. Elke patiënt krijgt een persoonlijk behandelplan en saturatiemeter mee naar huis, en als het nodig is zuurstof. Elke dag voeren ze in de app in wat hun temperatuur en zuurstofgehalte is en hoe het gaat met bijvoorbeeld kortademigheid en hoesten.
Die gegevens worden op afstand gecontroleerd door het thuismonitorteam van het St. Antonius. Zij beoordelen of alles goed gaat en of de behandeling wellicht aangepast moet worden.
"Het doel van thuismonitoring is om zuurstof af te bouwen. Daar helpen wij ze dan bij", vertelt Ayberk Sahin, student geneeskunde. Hij vormt samen met drie andere studenten het thuismonitorteam, onder begeleiding van longarts Hardeman en andere artsen.
Geneeskunde student Ayberk Sahin controleert de gegevens van de patiënten.
Geneeskunde student Ayberk Sahin controleert de gegevens van de patiënten. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Sarina Nieboer is een van de patiënten die met behulp van thuismonitoring mocht revalideren vanaf de bank in haar eigen huis, na een opname in het ziekenhuis.
"Ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat ik aan de eisen voldeed om naar huis te mogen", vertelt Nieboer in haar woning in Vianen. "Want hoe lief ze in het ziekenhuis ook zijn, ik herstel toch beter en het liefste thuis bij de mensen waarvan je houdt", zegt ze op de bank met haar kind.
Nieboer is heel tevreden over hoe makkelijk de thuismonitoringsapp werkt. "Twee keer per dag je waardes invullen en je bent in één minuut klaar", stelt ze.
Sarina Nieboer in haar huis in Vianen. Ze was dolblij dat ze naar huis mocht.
Sarina Nieboer in haar huis in Vianen. Ze was dolblij dat ze naar huis mocht. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
De zuurstoftank staat nog bij haar thuis, maar die heeft ze sinds gisteren niet meer nodig. De eerste drie dagen had ze elke dag contact met het thuismonitoringsteam, daarna om de dag. Tot ze gisteren klaar was met de behandeling.
Het is wel een zware periode geweest. Ze viel in korte tijd tien kilo af en is erg verzwakt. Ze zakt even in elkaar als ze opstaat, maar herstelt weer. Haar lichaam is fysiek niet meer wat het geweest is. Toch is ze enorm blij dat ze thuis is bij haar geliefde en kinderen.
Angst voor een terugval heeft ze niet. "Ik ben eenmaal thuis nooit meer bang geweest voor mijn gezondheid of dat het weer mis zou gaan, want ik heb alle vertrouwen in de verpleegkundige en specialisten in het ziekenhuis."
Het gaat weer stukken beter Sarina Nieboer, nadat ze op de intensive care belandde.
Het gaat weer stukken beter Sarina Nieboer, nadat ze op de intensive care belandde. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Heropname is uitzondering

Volgens het Antonius gebeurt het zelden dat patiënten toch weer moeten worden opgenomen. Terugvallen zijn uitzonderlijk. "Dat zien we gelukkig niet echt terug. We zien weleens dat patiënten wat complicaties ervaren, maar omdat we daar snel bij zijn, kunnen we goed ingrijpen", zegt Sahin.
In die gevallen kan het voorkomen dat een patiënt terug moet naar het ziekenhuis, maar volgens Sahin komt dat bij niet meer dan 10 procent van de gevallen voor. De student benadrukt dat alleen patiënten waarbij het weer de goede kant opgaat, in aanmerking komen voor de thuisbehandeling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.