Gaat het nu wel lukken? Nieuwe poging verwijdering Lekbrug waarschijnlijk aanstaande zondag

PROVINCIE UTRECHT - Juiste waterstand? Check. Gunstige weersverwachting? Check. De omstandigheden zien er goed uit en dus gaat Rijkswaterstaat komende zondag waarschijnlijk opnieuw een poging doen om de Lekbrug tussen Vianen en Nieuwegein weg te halen. Woordvoerder Johan de Boer houdt nog een slag om de arm, "maar we hebben de scheepvaart al ingelicht en dat doen we niet voor niks". Uiterlijk aanstaande vrijdag weet Rijkswaterstaat definitief of 'poging twee' door kan gaan.
Rode torens staan klaar op de brug voor de verwijderingsoperatie
Rode torens staan klaar op de brug voor de verwijderingsoperatie © RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Vorige keer ging het mis. De boogbrug zou vorige week zondagavond worden uitgevaren toen de aannemer een paar uur daarvoor plotseling een kapotte lierkabel ontdekte en de operatie afblies. Een groot stuk staal bleek later de vermoedelijke boosdoener. Volgens De Boer is de bodem van de Lek rond de Lekbrug vooraf wel geïnspecteerd, maar lag dit "verstopt in het zand". "Dit is een gevalletje pech, wat er uit de grond is getrokken. Het zat diep in de bodem met een klein puntje omhoog, dat waarschijnlijk de kabel heeft geraakt."

Lierkabel vervangen

Rijkswaterstaat heeft de bodem rond de brug inmiddels opnieuw onderzocht op andere objecten en de kapotte lierkabel vervangen. Meerdere kabels moeten ervoor zorgen dat het ponton - waar de 5000 ton wegende brug op getild moet worden - stabiel in het water blijft liggen. Overigens was het niet mogelijk een reservekabel mee te nemen. "Daar is gewoon geen plaats voor op het ponton", aldus De Boer. "Het is niet zomaar een kabeltje; het is een huge ding."
De planning is dat het ponton, dat tijdelijk in de voorhaven van de Beatrixsluis in Nieuwegein ligt, zondag even na 09.00 uur voor de tweede poging bij de Lekbrug aankomt. Het zogenoemde uitvaarmoment volgt in de loop van de avond. Vanwege de werkzaamheden is de Lek gestremd voor het scheepvaartverkeer van 09.00 tot 24.00 uur.
Veel mensen kwamen vorige week kijken om de IJzeren Dame te zien wegvaren, maar het liep mis
Alle tijden zijn opnieuw onder voorbehoud. De verwijdering van de Lekbrug werd eerder al uitgesteld door een te lage waterstand en harde wind. Ook nu zegt woordvoerder De Boer: "Morgen en vrijdag moeten we nog monitoren of er echt genoeg water is om het te kunnen doen."

Livestream

De werkzaamheden zijn waarschijnlijk weer te volgen via een livestream van Rijkswaterstaat. Net als bij de vorige poging zijn de uiterwaarden rondom de Lekbrug afgesloten voor publiek. Ook het fietspad van de naastliggende Jan Blankenbrug is dicht.
Het stalen boogdeel van de Lekbrug gaat dus in z'n geheel van z'n plek. Hij wordt na de verwijdering naar de Beatrixsluis gevaren, waar hij wordt gedemonteerd. De kleinere brugdelen gaan vervolgens naar een slooplocatie in Schiedam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.