Montfoorts museum bestaat pas een jaar en maakt nu al kans op prijs

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
MONTFOORT - De sfeer zit er goed in bij Stadsmuseum de Knoperij in Montfoort. Het museum bestaat nog maar een jaar en nu al komen de vrijwilligers, die de Knoperij draaiende houden, in aanmerking voor de Erfgoedvrijwilligersprijs. Als ze winnen, krijgen ze tienduizend euro: "Zou mooi zijn als dat geld in Montfoort terecht komt."
Een jaar geleden kwam een groep vrijwilligers bij elkaar om een museum te starten in hartje Montfoort. Daar zat al eerder een museum maar dat sloot tientallen jaren geleden. De spullen verhuisden naar de kelder van het Stadskantoor en dat kon niet langer, zegt Peter Versloot, vrijwilliger bij het museum. "We wilden de stukken weer aan de mensen van Montfoort laten zien."
Stadsmuseum de Knoperij kan grote vrijwilligersprijs winnen.
Ruimte werd gevonden in een oud winkelpand in het centrum, die de eigenaar belangeloos beschikbaar stelde tot het weer in de verhuur ging. Maar er moest wel het een en ander gebeuren. Na maanden klussen was het museum klaar om de deuren te openen.

Zoeken naar oplossingen

En toen begon de coronacrisis. "Ja, dat hadden we niet voorzien", vertelt Versloot. "Toch hebben we allerlei manieren bedacht om door te gaan." Versloot doelt onder meer op het exposeren in de veertien meters lange etalage. "Zo konden de mensen toch onze exposities blijven zien." Ook organiseerden de vrijwilligers legowedstrijden voor kinderen en startten ze onderzoeksgroepen om achter de schermen bezig te blijven terwijl het museum door corona was gesloten.
Die creativiteit heeft het museum een finaleplek van de Erfgoedvrijwilligersprijs opgeleverd. De prijs is in het leven geroepen door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Bedoeld om vrijwilligers die zich inzetten voor behoud van ons cultureel erfgoed, te belonen. In Nederland zijn honderden vrijwilligersgroepen actief in deze sector. Het museum in Montfoort is een van de drie finalisten.

'Bijzondere club mensen'

Dat is te danken aan het werk van de in totaal 27 vrijwilligers die het museum draaiende houden. "En dat aantal groeit nog steeds", zegt Versloot. "Er komt elke maand wel iemand bij. Er zijn mensen die onderzoek doen, die exposities voorbereiden of die winkeldienst hebben. De groep is heel divers, ook in leeftijd. De jongste vrijwilliger is achttien jaar, de oudste tachtig."
"We zijn ontzettend trots", zegt Versloot over de nominatie. "We zijn net begonnen maar we beseffen dat we een bijzondere club mensen zijn. Waar iedereen dicht moest, gingen wij open. We waren er voor de mensen en hebben achter de schermen veel kunnen doen."
Volgens Versloot zou de eerste prijs, een geldbedrag van tienduizend euro, verdiend zijn. "We hebben ook al zitten dromen over wat we met dat bedrag willen doen", zegt hij. "Montfoort is de stad van de knopendraaiers, onze bijnaam is knopendraaiers, ons carnavalsfeest gaat ook over knopendraaiers. We willen dus graag een knopendraaiersbank zodat bezoekers zelf hun knoop kunnen draaien. Dat is onze grote droom."
Stemmen kan tot 1 december. De winnaar wordt een kleine week later bekend gemaakt, op 6 december.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.