Domtoren even niet de hoogste: Delft wil Utrecht aftroeven en doet gooi naar Guinness Book of Records

© ANP
UTRECHT - Nu de Domtoren door de restauratie even niet de hoogste kerktoren van Nederland is, worden in Delft snode plannen gesmeed om Utrecht de loef af te steken. De toren van de Nieuwe Kerk is op dit moment de grootste. Een gemeenteraadslid wil hem in het Guinness Book of Records hebben en zoekt mogelijkheden om hem blijvend hoger te maken. Misschien wel met een grote gouden middelvinger of zendmast. Je kan natuurlijk ook te ver gaan...
De iconische Dom is normaal gesproken 112 meter, maar is het komende jaar vijf meter korter omdat vrijdagmiddag de windvaan met de afbeelding van Sint Maarten van de spits is gehaald voor de restauratie. Ook het kruis onder de beschermheilige van Utrecht krijgt een opknapbeurt.
Nu de Dom even wat korter is, is de Nieuwe Kerk in Delft opeens de hoogste met 108 meter. Schitterend, vindt raadslid Jolanda Gaal. Zij wil op ludieke wijze gebruik maken van de situatie en de toren in het Guinness Book of Records krijgen. "We zijn trots op onze stad en willen graag een beetje publiciteit genereren. Het zijn mede door corona een beetje donkere dagen en we kunnen wel wat opbeurends gebruiken."
Om in het recordboek te komen, moet nog wel heel wat gebeuren. "Je moet een account aanmaken en allerlei facts aanleveren en dan pas gaan ze het beoordelen. Een heel gedoe, daar ben je echt wel een paar uur mee bezig. Ik dacht al een omweggetje door een aangetekende brief te sturen."

Middelvinger

Het raadslid zoekt ook naar manieren om de toren in Delft blijvend hoger te maken. Er zijn al ideeën binnengekomen om dit te doen met een virtuele kaars of een grote 5G-zendmast. Dat laatste zal zeker niet gebeuren, want de Nieuwe Kerk is een monument.
En hoe zit het dan met dat plannetje voor die gouden middelvinger op de Nieuwe Kerk? "Dat was natuurlijk een grapje", reageert het raadslid lachend. "Maar goed het is wel een klein beetje een middelvinger naar jullie als wij de hoogste worden. Het idee was wel om er dan wel een gouden van te maken, dan is het minder pijnlijk hahaha..."
Alle gekheid op een stokje; Gaal wil ook benadrukken dat Utrecht en Delft veel gemeen hebben. "De Domkerk en Nieuwe Kerk waren allebei eerst katholiek en toen protestants en hebben de beeldenstorm meegemaakt. We zijn verbonden met elkaar." Vanmorgen interviewden we het gemeenteraadslid op Radio M Utrecht.
Raadslid over plannen in Delft om de Domtoren te overtreffen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.