OM eist taakstraf voor 'fietsterrorist' die e-bikers in Zeist en Driebergen opzettelijk ten val bracht

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
ZEIST/DRIEBERGEN-RIJSENBURG - "Het is een wonder dat ik hier vandaag in levende lijve zit." Dat zei een van de slachtoffers van de vermeende e-bikehater die twee jaar geleden de fietspaden langs de Arnhemsebovenweg tussen Doorn, Driebergen en Zeist een half jaar lang onveilig maakte. In de Utrechtse rechtbank stond daarvoor vandaag een 32-jarige man uit Leersum terecht.
De e-bikerider werd op 29 januari 2019 in Driebergen met opzet ten val gebracht door een agressieve man op een gewone fiets, die hem inhaalde en slingerend en remmend voor hem ging rijden. Bij de val kwam hij ernstig gewond naast het fietspad terecht. Een alerte buschauffeur kon net op tijd stoppen. De dader reed met een glimlach door en bekommerde zich niet om het slachtoffer, die met een gebroken hand en bloedende knie op straat lag.

Fietsterrorist

De maanden daarna kreeg de politie volgens de officier van justitie een groot aantal meldingen over een "fietsterrorist" die het op dezelfde route speciaal had voorzien op fietsers met e-bikes. Hij probeerde mensen die hem inhaalden van de weg te rijden en schold hen uit. Het signalement was steeds hetzelfde: een man met een zwarte baard en lang haar, die meestal met een bloedvaart op een blauwe racefiets reed. Een paar dagen na een nog zwaarder ongeluk in mei werd een verdachte aangehouden.
Op 26 mei haalde een man uit Driebergen op zijn e-bike een man op een racefiets in. Achter zich hoorde hij iemand schelden. Een eindje verderop in Zeist werd hij weer ingehaald door de agressief schreeuwende racefietser. Omdat die gevaarlijk slingerend en remmend voor hem bleef rijden, ging de Driebergenaar op het voetpad rijden, maar dat deed zijn belager ook. Die reed tegen hem aan, waardoor hij over de kop vloog.
Dikke vetzak, gaat toch op een gewone fiets fietsen!
Fietsterrorist

Zwaargewond

De man uit Driebergen hield aan zijn val een dubbele breuk in zijn sleutelbeen, gekneusde ribben en een lichte hersenschudding over. Hij moest worden geopereerd, waarbij de gebroken botten werden vastgezet met een titaniumplaat. Die plaat had al een tijd geleden verwijderd moeten worden, maar dat is vanwege de corona-drukte in de ziekenhuizen nog niet gebeurd.
De Leersummer werd kort na het tweede ongeluk aangehouden. een agente zag hem op een blauwe racefiets voorbijrijden, maakte een foto van hem en gaf hem opdracht te stoppen. De verdachte ging er echter vandoor. Kort daarna werd hij alsnog aangehouden door surveillerende agenten die hem van de foto herkenden en hem bij een bushalte zagen staan.

Verstandelijk beperkt

In de rechtszaal werd al snel duidelijk dat de verdachte een zeer beperkt verstandelijk vermogen heeft. Om die reden zou hij ook een wajong-uitkering hebben, al kon hij de rechters niet goed uitleggen waarom hij die krijgt. De verdachte fietste destijds elke dag heen en weer naar Zeist, waar hij in de kringloopwinkel werkte als fietsenmaker. De blauwe racefiets had hij cadeau gekregen, omdat hij zijn werk zo goed deed.
Bij de politie verklaarde de Leersummer eerst dat hij per ongeluk tegen het stuur van de man uit Driebergen was gereden, maar later kwam hij daarop terug en zei hij zich niet te herinneren van het ongeluk. Ook van het eerdere incident en andere aangiftes over gevaarlijk rijgedrag en bedreigingen kon hij niets zeggen.
Dit soort fietsterrorisme op het fietspad moet de samenleving niet willen accepteren.
Officier van justitie

Fietst te hard

"Je fietst veel te hard, je hebt een helm en moet op de rijbaan. Dikke vetzak, gaat toch op een gewone fiets fietsen", zou hij mensen hebben nageroepen. Maar tegenover de rechtbank hield hij vol dat hij helemaal geen hekel had aan elektrische fietsen. Hij repareerde ze weleens en had er zelf ook een gehad. Een reden voor zijn gedrag werd dan ook niet duidelijk tijdens de rechtzitting, al bleek hij wel graag hard te fietsen.
Voor de officier van justitie staat vast dat de Leersummer de fietsterrorist is die de Arnhemsebovenweg met roekeloos rijgedrag onveilig maakte.Er zijn twee getuigen die het ongeluk in mei zagen gebeuren en de verdachte voldoet aan het signalement dat de twee slachtoffers en andere geplaagde e-bikers opgaven. Dat bij het gevaarlijke rijgedrag van de man de snelheid hoger dan 20 km/u was, maakt het extra ernstig.
Omdat er lange tijd is verstreken en hij niet eerder voor iets dergelijks is veroordeeld, eist het Openbaar Ministerie 240 uur taakstraf. Normaal gesproken volgt bij roekeloos rijgedrag ook een rijontzegging. De gewonde fietsers zou hij respectievelijk ruim 400 en ruim 4.000 euro schadevergoeding moeten betalen.

Onvoldoende bewijs

De verdediging vroeg de rechtbank om de Leersummer vrij te spreken wegens onvoldoende bewijs. De verklaringen van getuigen zouden op details niet helemaal kloppen en de herkenning van de foto van de verdachte zou onbetrouwbaar zijn, omdat hij niet samen met andere foto's werd voorgelegd. De advocaat betoogde zelfs dat de schade aan de fietsen van de slachtoffers al eerder kon zijn ontstaan.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak op donderdag 2 dcember.