Vissen blijkt populaire coronahobby: Vijfheerenlanden hengelt de meeste fans binnen

VIJFHEERENLANDEN - Stoeltje uitgeklapt, hengel in het water en... beginnen maar. Wie de afgelopen anderhalf jaar een beetje heeft opgelet, zag een stuk meer vissers langs de waterkant zitten. En dat klopt. Vissen is, blijkt uit de cijfers, in coronatijd een populaire hobby geworden. In de provincie Utrecht komen de meeste vissers uit het zuidelijke puntje: Vijfheerenlanden. Fervent visser Kees Kool snapt dat wel. "Die gemeente is het El Dorado van Nederland."
Probeer het maar een keer, zegt Kees Kool. Zet eens een stoel neer langs de waterkant en richt je op dat dobberende puntje van je hengel. Als je het hem vraagt, is er niks rustgevender dan dat. "Geen wonder dat het de afgelopen jaren zo populair is geworden hoor. Je moet gewoon gaan zitten en je overgeven aan de natuur. En door corona kwamen mensen erachter dat het ook nog de perfecte sport is om in je eentje uit te voeren."
Kees Kool snapt als geen ander waarom het aantal leden bij De Snoek zo toenam afgelopen anderhalf jaar.
Kees Kool snapt als geen ander waarom het aantal leden bij De Snoek zo toenam afgelopen anderhalf jaar. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Kool, voorzitter van de Leerdamse Hengelaars Vereniging De Snoek, zag het aantal vissers fors toenemen. In twee jaar tijd kreeg alleen zijn club er al 250 leden bij, vertelt hij. Nieuwe cijfers bevestigen dat: het aantal Nederlanders dat lid is van de sportvisbond lag vorig jaar 16 procent hoger dan in 2019.
Zie hieronder hoeveel procent van de inwoners in jouw gemeente lid is van de sportvisbond:

"Nat walhalla"

In deze provincie blijft Vijfheerenlanden op kop staan. Daar is 5,4 procent van de inwoners lid van de sportvisbond. Utrecht heeft juist de minste vissers, zo'n 1,7 procent van de inwoners. Niet zo gek, als je het Kool vraagt. Het zuiden van de provincie is nu eenmaal een "nat walhalla".
Hij werpt een blik over zijn favoriete water, het riviertje de Linge. "Dit gebied is nou met recht een El Dorado te noemen. Schitterend, echt waar. We hebben de Lek en de Waal om de hoek; mooie polderwateren én kleinere rivieren waar bijna geen scheepvaart komt. Perfect voor vissen, en natuurlijk ook voor ons."
Juist veel horecamensen gooiden hun hengel uit; die zaten allemaal noodgedwongen thuis
Kees Kool, voorzitter De Snoek
Overigens hadden Kool en zijn medevissers het toenemende aantal fans wel verwacht. Hun vereniging De Snoek bestaat al 90 jaar, dus crises hebben ze al vaker voorbij zien komen. "Blijkbaar is vissen een sport waar mensen naartoe gaan als het even moeilijk wordt. In ons archief zien we een piek in het aantal leden in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in 2009. Dat was met de economische crisis. En nu dus ook weer in 2020, toen corona uitbrak."
Kees Kool, voorzitter van de Leerdamse Hengelaars Vereniging de Snoek, op Radio M Utrecht
Nieuwe leden meldden zich vooral omdat vissen soms bijna de enige hobby was die nog wél door kon gaan, merkte de Leerdammer. "Alle leeftijden klopten bij ons aan. Iedereen had toch wel iets om over te piekeren. Veel mensen uit de horeca, bijvoorbeeld. Die zaten allemaal noodgedwongen thuis. Hoe mooi is het dan als vissen blijkbaar weer een stukje rust terug kan geven?"

Stijgend aantal visfans

Of het aantal visfans alleen maar zal blijven stijgen? Kool denkt eigenlijk van wel. "In ieder geval in Vijfheerenlanden. Hoewel we slechts een inwoner of 60.000 hebben, zijn er toch 7 hengelsportverenigingen. Maar ja, je weet nooit wat er gebeurt als de crisis weer voorbij is. In 1942 duurde het tenslotte ook weer even voor er weer een ledenrecord aan kwam."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.