Leusdense wijk regelt zelf dat woningen aardgasvrij worden

LEUSDEN - In de wijk Rozendaal in Leusden, in de volksmond beter bekend als de Eurowoningen, proberen buurtbewoners zelf om hun wijk van het gas af te krijgen. Gedeputeerde Huib van Essen van de provincie Utrecht bracht vanmorgen een werkbezoek aan de wijk om te zien wat er al is gebeurd.
De 476 Eurowoningen, allemaal in particulier bezit, zijn inmiddels 50 jaar oud en hebben last van tocht, vocht- en schimmelproblemen. Om de woningen toekomstbestendig te maken, heeft een buurtteam bestaande uit bewoners een plan opgesteld. het doel is om de huizen comfortabeler, energiezuiniger en uiteindelijk aardgasvrij te maken. Dat kost veel geld en daarom kloppen de bewoners samen met de gemeente aan bij het Rijk voor een subsidie. Het gaat in totaal om een bedrag van ruim 4,2 miljoen euro. Zonder die Rijksbijdrage is het project voor de deelnemers onderaan de streep niet lonend.
Reportage over de verduurzaming van de Eurowoningen
De Eurowoningen zijn door de gemeente Leusden aangemerkt als een pilotwijk, om ervaring op te doen met de route naar een woning die geen aardgas meer nodig heeft als energiebron voor verwarming. Nadat het Rijk besloot om de aardgaswinning in Groningen zo snel mogelijk te beëindigen, riep het een 'proeftuinprogramma aardgasvrije wijken' in het leven. Gemeenten kunnen daar een beroep op doen voor proeven zoals die nu in de Eurowoningen vorm krijgen.

Geen gelopen race

Het project komt er in grote lijnen op neer dat de woningen grotendeels worden klaargestoomd en voorbereid voor het moment dat de aardgaskraan daadwerkelijk dichtgedraaid kan worden. Die stip op de horizon zou rond 2030 moeten zijn bereikt. Op dat moment moet het aardgasgebruik al met 85% zijn verminderd. Uiterlijk 2035 zal dan de hele wijk probleemloos van het aardgasnet afgekoppeld kunnen worden.
Gedeputeerde Huib van Essen liet zich vandaag rondleiden door de wijk, bekeek een huis dat bezig is met verduurzamen en sprak met leden van het buurtteam. "Het sterke aan deze aanpak is dat het echt samen met de inwoners gebeurt. Alles staat in de startblokken: men kan meteen aan de slag. De Leusdense aanpak is ook voor andere jaren 70-woningen in Nederland relevant en leerzaam.''
Gedeputeerde Huib van Essen (links) en wethouder Fenneke van der Vegte (rechts).
Gedeputeerde Huib van Essen (links) en wethouder Fenneke van der Vegte (rechts). © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
De toekenning van de subsidie-aanvraag is trouwens geen gelopen race. In 2018 en 2020 vroeg Leusden ook subsidie aan voor hetzelfde project. Toen lukte het niet. De bewoners lieten zich niet ontmoedigen en gingen door met het maken van plannen. Leusden denkt dat door die vasthoudendheid dat de wijk dit keer wel een serieuze kans op toewijzing maakt. Wethouder Fenneke van der Vegte: ,,De bewoners zitten aan het stuur en de gemeente faciliteert daarbij in nauwe samenwerking zo goed mogelijk."

Energieneutraal

Naar verwachting beslist het ministerie van Binnenlandse Zaken in het eerste kwartaal van 2022 welke aanvragen gehonoreerd worden. Naast Leusden, hebben twee andere Utrechtse gemeenten een aanvraag ingediend. Veenendaal wil een bedrijventerrein aardgasvrij maken door isolatie en maatwerk all-electric oplossingen, De Bilt wil een woonwijk verwarmen met behulp van warmte uit een rioolzuiveringsinstallatie. Ook deze aanvragen worden ondersteund door de provincie Utrecht.
De ambities om de wijk Rozendaal van het aardgas af te koppelen passen in bredere plannen die Leusden op dat gebied heeft. Zo wil de gemeente uiterlijk in 2040 energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat de gemeente tegen die tijd zelf minimaal net zoveel energie duurzaam opwekt als het nodig heeft.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Leusderkrant.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.