Tweede poging verwijderen Lekbrug gaat door: geeft de IJzeren Dame zich gewonnen?

PROVINCIE UTRECHT - Het was even afwachten, maar nu is het écht zeker: aanstaande zondag gaat Rijkswaterstaat een nieuwe poging doen om de Lekbrug tussen Vianen en Nieuwegein weg te halen. De omstandigheden zagen er al gunstig uit en na een laatste blik op de verwachte waterstanden, durft de aannemer het aan om de megaoperatie opnieuw in gang te zetten. "Dit weekend gaan we het doen", zegt omgevingsmanager Sascha Oskam.
Na zondagavond is dit beeld van de Lekbrug - als het goed is - verleden tijd
Na zondagavond is dit beeld van de Lekbrug - als het goed is - verleden tijd © RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Aankomende zondag is er een gunstige springtij vanuit zee én zorgt Rijkswaterstaat zelf voor extra water vanuit Hagestein. "Dat maakt dat het NAP hoog genoeg is om de boogbrug veilig op te vijzelen en te vervoeren", legt Rijkswaterstaat uit. Ook de weersomstandigheden zien er gunstig uit. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen sprake is van harde wind of mist, wat de werkzaamheden zou bemoeilijken.
De vraag is of de onder inwoners zo geliefde IJzeren Dame zich nu wél gewonnen geeft. De boogbrug over de Lek zou eigenlijk zo'n twee weken terug al worden weggehaald, maar ze vocht terug. De operatie was in volle gang, toen de aannemer plotseling een kapotte lierkabel ontdekte en de operatie afblies. De lierkabels zijn belangrijk voor het stabiel houden van het ponton, waar de Lekbrug op komt te liggen.

1-0 voor de Lekbrug

Vooralsnog staat het 1-0 voor de Lekbrug, grappen inwoners in Facebookgroepen. Ze volgen het project rond de verwijdering van 'hun' brug op de voet. De berichten zijn geschreven alsof het een wedstrijd is tussen de oude doch beminde boogbrug en Rijkswaterstaat, die geen geld meer wilde uitgeven aan het onderhoud. Bij een foto van de brug schrijft de fotograaf: "Heb nog even gebruikgemaakt van de verlenging van de speeltijd."
De vorige poging om de Lekbrug te verwijderen mislukte
De vorige poging om de Lekbrug te verwijderen mislukte © RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
Rijkswaterstaat heeft de bodem inmiddels opnieuw onderzocht om te kijken of er nog meer objecten in of op de bodem van de Lek liggen. "Een gevalletje pech", zei een woordvoerder gisteren al over het stuk staal dat verstopt lag in het zand en precies een van de kabels raakte. Grote bedrijven zijn bij de enorme klus betrokken en aanstaande zondag staan opnieuw honderd man klaar om het verhaal tot een goed einde te brengen.

Tijdschema

Alle werkzaamheden vinden plaats tussen zondagochtend 9.00 uur en 24.00 uur 's nachts. In die tijd is de Lek gestremd voor het scheepvaartverkeer. Tussen 9.00 en 11.00 uur wordt het ponton onder de brug gelegd. De eerder besproken lierdraden worden vastgemaakt aan ankerpunten op de wal.
Vanaf 18:30 uur wordt de brug losgemaakt van de pijlers en duwen de heftorens op de brug en het ponton de brugboog in z'n geheel omhoog. Daarna worden de lierdraden losgemaakt en wordt de brug gedraaid. Is dat allemaal gelukt? Dan vaart de brug tussen 20.30 en 24.00 uur richting de voorhaven van de Nieuwegeinse Beatrixsluis voor de demontage.

Game over?

De planning is onder voorbehoud. Het kan zijn dat de klus vertraging oploopt door bijvoorbeeld de waterstand of het weer. Net als bij de vorige poging zijn de uiterwaarden rondom de Lekbrug afgesloten voor publiek. Ook het fietspad van de naastliggende Jan Blankenbrug is dicht. De werkzaamheden zijn opnieuw te volgen via een livestream van Rijkswaterstaat.
Zondag moet blijken of het 'game over' is voor de Lekbrug. Wint Rijkswaterstaat en verdwijnt het icoon over de Lek, dan zullen de inwoners het voortaan moeten doen met de vele foto's van hun "strijder".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.