Utrechtse politiek pleit voor verspreiden prostitutie over hele stad

Een verlaten prostitutieboot aan het Zandpad.
Een verlaten prostitutieboot aan het Zandpad. © RTV Utrecht
UTRECHT/UTRECHT - Een grootschalige prostitutiezone aan het Zandpad is geen goed idee, vinden steeds meer partijen in de Utrechtse gemeenteraad. Een deel van de partijen wil niet dat de gemeente verder gaat met het ontwikkelen van het gebied voor raamprostitutie, terwijl een ander deel de oplossing ziet in het inrichten van meerdere plekken in de stad waar betaalde seks legaal aangeboden kan worden.
Vandaag praat de Utrechtse raad opnieuw over seks als commercieel product. De aanleiding is het mislopen van de zogenoemde tender, om op het Zandpad een gebied te ontwikkelen waar - met name - dames achter het raam hun klanten kunnen werven. In 2013 werd het oude Zandpad gesloten, de schuitjes zouden een broedplaats zijn van criminaliteit waar vooral de prostituees de dupe van waren. Er waren signalen van mensenhandel en dwang. Ook de ramen van de Hardebollenstraat in het centrum van de stad werden gesloten.
Sindsdien worstelt de gemeente met een herstart van de erotische zone. Die moet schoon en veilig zijn, maar tegelijkertijd moet de gemeente zo min mogelijk betrokken zijn bij de exploitatie. En dus is Utrecht op zoek naar marktpartijen die de peeskamers willen bouwen, en naar marktpartijen die de ramen willen exploiteren. Dat doen ze met een tender, een aanbesteding waarop geïnteresseerden kunnen inschrijven.

Tender

Tot nu toe is dat vier keer misgegaan. Partijen voldoen niet aan de voorwaarden of komen niet door de Bibob-toets, waarvoor je zakt als de onderneming of een werknemer een verleden in de criminaliteit heeft. De laatste tender mislukte begin deze maand, omdat de aanbieder de financiering niet rond kreeg. De bank verlangde een bankgarantie van de gemeente, maar die wil niet betrokken worden. En dus ging de deal niet door en was burgemeester Sharon Dijksma weer terug bij af.
In de Utrechtse raad zijn een aantal partijen principieel tegen prostitutie, zoals het CDA en ChristenUnie. Rachel Streefland van de CU: "Het faciliteren van prostitutie is geen kerntaak van de gemeente, verre van dat." De Christelijke partijen grijpen al acht jaar lang elk argument aan om te voorkomen dat er een nieuw Zandpad komt. De telkens mislukkende tenders zijn koren op hun molen. Bert van Steeg (CDA) noemt het gedoe rond het Nieuwe Zandpad "een warrig coalitiecompromis".
Het nieuwe Zandpad is de nieuwe Uithoflijn. Wij missen een stukje zelfreflectie van dit college
Myrthe van Mil (Student & Starter)
DENK is vooral tegen de locatie. Een groot deel van hun achterban woont in Overvecht of Zuilen en dus ageren ze tegen de plek. Of zoals raadslid Ismail el Abassi aan de burgemeester vroeg: vindt zij een prostitutiezone in de achtertuin van een islamitische basisschool een goed plan?

Draai

De hele aanbesteding heeft inmiddels zeven miljoen euro gekost. Dat geld moet worden terugverdiend door de uitgifte van de grond voor de zone. Maar Cees Bos van Stadsbelang Utrecht wil liever nu het verlies nemen en helemaal stoppen met het project. "Zeven miljoen euro is in de put gegooid", vindt Bos, hij vindt dat er op de plek in Overvecht beter een "knarrenhof" gebouwd kan worden, een woonvoorziening voor senioren. Burgemeester Sharon Dijksma vindt dat geen serieuze optie. Het terrein ligt tussen een benzinestation en de waterzuivering in, milieunormen maken woningbouwplannen niet realistisch.
Opmerkelijk is de draai van de VVD, die altijd voor een nieuw Zandpad stemde. Nu is de partij ineens tegen. VVD-raadslid Tess Meerding baalt: "We staan wederom met lege handen en inmiddels met lege zakken. En dat is schrijnend." Het argument van de VVD is dat de omwonenden niet langer in onzekerheid gehouden kunnen worden. Dat argument werd gepareerd door Hester Assen van de PvdA. Ze meent dat als het Zandpad afvalt als locatie het nog langer duurt voordat sekswerkers weer in Utrecht tussen de lakens kunnen. En is het wel reëel om hen nog langer in onzekerheid te houden, was haar retorische vraag.

Sekswerkers

Net als Bos wil de VVD dat het bestemmingsplan voor het gebied wordt aangepast. De bestemming voor prostitutie moet er af. Dat gaat burgemeester Sharon Dijksma te ver. Zij vindt dat je oude schoenen niet moet weggooien voordat je nieuwe hebt. Dijksma wil liever eerst het advies afwachten van de commissie Sorgdrager. Die commissie moet worden aangesteld om te onderzoeken hoe het nu verder moet met legale prostitutie in de stad. De commissie wordt aangevoerd door Minister van Staat Winnie Sorgdrager. Veel partijen willen dat ook sekswerkers in deze commissie vertegenwoordigd worden, dat vindt de burgemeester ook zinvol.
D66 wil geen nieuwe tender, maar het gebied in Overvecht moet wel beschikbaar blijven voor prostitutie. Raadslid Ellen Bijsterbosch ziet meer in het opknippen van het project in een stuk of vijf kleinere projecten, zodat de financiering voor marktpartijen makkelijker wordt. Bijsterbosch pleit ervoor om de prostitutie verder over de stad te verdelen, en niet in Overvecht te concentreren.
Commissielid Myrthe van Mil van Student & Starter tenslotte legt een verband met een ander Utrechts debacle, de aanleg van een nieuwe tramlijn: "Het nieuwe Zandpad is de nieuwe Uithoflijn. Wij missen een stukje zelfreflectie van dit college."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.