Alleen nog ongeadresseerde reclame bij ja-sticker in Amersfoort

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Ongeadresseerd reclamedrukwerk mag vanaf 22 december in Amersfoort alleen nog bezorgd worden wanneer iemand een ja-sticker op de brievenbus heeft. Hiermee wil de gemeente besparen op papier, inkt en vervoer.
Een brievenbus zonder sticker betekent vanaf woensdag 22 december dat de bezorger daar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk mag bezorgen. Ongeadresseerd reclamedrukwerk bestaat uit reclamefolders, -brochures en -flyers of samples die gratis bij elk huis door de brievenbus worden gedaan. Wie dit type reclamefolders nog wel wil krijgen, kan de ja-sticker op de brievenbus plakken. In november en december zit de groene ronde ja-sticker een aantal keer in de reclamefolderpakketten.
Volgens de gemeente Amersfoort gaan steeds meer gemeenten op deze manier van bezorging van ongeadresseerd reclamedrukwerk. In Utrecht geldt sinds 2020 de regel dat ongeadresseerde reclame alleen bezorgd mag worden als er een ja-ja-sticker op de brievenbus zit. Utrecht vond dat ook huis-aan-huisbladen onder de nieuwe regels moesten vallen, maar de gemeente haalde bakzeil in een juridische strijd hierover.
Wie in Amersfoort wel huis-aan-huisbladen wil blijven ontvangen hoeft niks op de brievenbus te plakken. Een nee/ja-sticker kan blijven zitten want dat betekent hetzelfde als geen sticker. Wie geen ongeadresseerde reclamefolders én geen huis-aan-huisbladen wil ontvangen, kan de nee/nee-sticker op de brievenbus plakken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.