Utrecht toiletvriendelijkste gemeente van de provincie, Montfoort scoort het slechtst

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Heb je hoge nood en ben je wanhopig op zoek naar een wc? In Utrecht heb je dan de grootste kans om snel een toilet te vinden. De gemeente staat op de derde plaats in het jaarlijkse onderzoek van de Toiletalliantie en scoort daarmee het beste binnen de provincie Utrecht.
Waar Utrecht tot de top behoort, staat Montfoort juist in de onderste regionen van de ranglijst. Die gemeente vindt zich landelijk terug op de 340ste en daarmee een gedeelde één-na-laatste plaats.
De Toiletalliantie is een samenwerking tussen de Maag Lever Darm Stichting en verschillende patiëntenverenigingen. Volgens Suzanne Vrielink van de Toiletalliantie is het gebrek aan wc's een maatschappelijk probleem. "Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf mensen regelmatig thuisblijft vanwege het gebrek aan toiletten. Bij vrouwen is dat zelfs één op de drie."

Geen toiletnorm

In Nederland is er in tegenstelling tot veel andere landen geen toiletnorm. Voor de puntentelling hanteerde de Toiletalliantie daarom haar eigen criteria. Zo kregen gemeenten die in het centrum en in parken binnen 500 meter een openbaar toilet hadden extra punten.
"Ook de aanmeldingen in de hoge nood-app wegen zwaar", zegt Vrielink. "Daar zie je waar de toiletten zijn in een gemeente." Dat hoeven niet per se openbare toiletten te zijn. Het kan ook om opengestelde toiletten gaan. "Dat zijn toiletten die worden opengesteld door bijvoorbeeld de horeca, winkels of de gemeente zelf. Denk aan de bibliotheek of het zwembad."
Maar zit een horecaondernemer wel op toiletbezoek te wachten? Sommige wel, zegt Vrielink. "Wij zeggen ook tegen gemeenten: ga in gesprek met de horeca. De horeca die zich vervolgens aansluit bij de hoge nood-app, krijgt een sticker op de deur. Dan weet je dat je welkom bent."

Toiletambtenaar

Dat Utrecht het zo goed doet, komt ook omdat de gemeente er bovenop zit. "Utrecht is de enige gemeente in Nederland met een heuse toiletambtenaar", zegt Vrielink. "In Utrecht, Amersfoort, Woerden en Soest, dat zijn de best scorenden gemeenten in de provincie, zie je dat ook de gemeenteraden aan de bel hebben getrokken. Daardoor kom je ook aan een goed toiletbeleid."
Dat is gelijk ook het verschil met Montfoort. "Daar is nog geen actief toiletbeleid", zegt Vrielink. "Ik zou zeggen: Montfoort, kijk om je heen. Er zijn zat gemeenten waarvan je kan leren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.