GGDrU tevreden over vaccinatievoorlichting in Utrechtse wijken: 'Smaakt naar meer'

UTRECHT - De GGD regio Utrecht is enthousiast over de campagne waarbij artsen mensen op straat informeren over coronavaccinaties. "Een heel groot succes", vindt een woordvoerder die vandaag in bij het winkelcentrum in Leidsche Rijn aanwezig was. Of het project een vervolg krijgt, durft hij nog niet met zekerheid te zeggen. "Maar het smaakt naar meer."
Afgelopen dinsdag gingen artsen in Overvecht het gesprek aan met voorbijgangers.
Eerder deze week stonden artsen van het UMC en GGD-voorlichters in de wijken Overvecht en Hoograven. "Van sleutelfiguren uit die wijken horen we dat ze het er nóg over hebben. We hebben veel verschillende mensen gesproken en ook vandaag weer waren er best wel wat mensen die direct na het gesprek besloten om zich te laten vaccineren bij de locatie om de hoek."
Dat is mooi meegenomen, vindt hij, maar het is niet het doel van de campagne. "We zijn er echt om te luisteren en het gesprek aan te gaan. Als je mensen respectvol benadert en niet alleen maar informatie aan het zenden bent, maar ook echt de moeite neemt om te luisteren, dan krijg je dat respect ook terug."

Onvruchtbaarheid

Is inmiddels eigenlijk alle informatie niet al verteld? "Kijk, je moet je voorstellen dat veel mensen links en rechts nog steeds van alles horen, waarvan veel misinformatie. Zij zien door de bomen het bos niet meer. Het kan helpen om dan met een specialist te praten, iemand die weet waar hij het over heeft."
Er doen zich namelijk met name onder jongeren veel spookverhalen over onvruchtbaarheid de ronde, merkt de GGDrU. "Maar de gesprekken gingen over veel verschillende onderwerpen. En natuurlijk komen er ook weleens mensen die hun mening over het beleid willen ventileren of over andere zaken hun frustraties uiten. Ieders mening is welkom. Het is juist belangrijk in deze tijd om met elkaar in gesprek te blijven. In sommige gevallen maak je ook duidelijk dat wij geen invloed hebben op het beleid van de overheid, maar dat we wel alle benodigde medische informatie kunnen geven. Zodat mensen op basis van de juiste informatie een keuze kunnen maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.