Chirurgen ruziën om bloedvatschroefje

UTRECHT - De Belgische neurochirurg Erwin De Winter beschuldigt opnieuw zijn Nederlandse collega Kees Tulleken ervan een uitvinding van hem te hebben gekopieerd en in de handel te hebben gebracht.
Justitie in Antwerpen onderzoekt de zaak. Het is nog niet bekend of en wanneer het tot een daadwerkelijk proces komt.
"Hij heeft inmiddels al zeven procedures aangespannen en ze zijn allemaal afgewezen. De advocaten van De Winter blijven maar bezig", aldus Tulleken dinsdag. "Als de zaak voorkomt, ga ik erheen om mijn verhaal te vertellen."
De inmiddels jarenlang slepende kwestie gaat over een schroefje om bloedvaten aan elkaar te hechten. De Winter is naar zijn zeggen de uitvinder van de techniek die een flinke tijdsbesparing oplevert in vergelijking met het werken met naald en draad.

COLLEGA'S

De Winter en Tulleken werkten eind vorige eeuw een aantal jaar samen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. "Een hele prettige samenwerking vond ik. Samen met nog een collega werkten we in het ziekenhuis aan een techniek om bloedvaten aan elkaar te hechten."
"Daar is uit naam van ons drieën een patent op aangevraagd. Overigens bleek de techniek toch niet goed te werken, dus het patent heeft sowieso weinig waarde meer", aldus Tulleken.
De Belg zelf zegt miljoenen euro's schade te hebben geleden. "Ik ben het slachtoffer van een maffia, mogelijk met vertakkingen tot in de hoogste kringen. Ik zal vechten voor mijn rechten tot ik er bij neerval."
Tulleken noemt de hele kwestie "hinderlijk, lastig en vooral verdomd sneu".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.