Alle seinen op groen: na vertraging is Lekbrug (nu wel) écht weg

PROVINCIE UTRECHT - Eindelijk is er groen licht: Rijkswaterstaat is vanavond bezig om een gigantische powerlift uit te voeren. De 5000 ton wegende Lekbrug wordt op het ponton gehesen om later op de avond te worden weggevaren. Kijk hier live mee met deze giga-operatie, die in de ogen van veel Lekbrugfans nu al een "machtig plaatje" oplevert.
Lees hier meer over hoe de operatie uiteindelijk is verlopen: 'En weg is de Lekbrug: 'Dat deze monsterklus is gelukt, echt bizar'

Update 21.45 uur:

De boogbrug is bijna volledig los. Rijkswaterstaat is nu bezig om de brug zo strak mogelijk aan het ponton vast te maken.
Zondagavond wordt de brug op het ponton getild. "Met een beetje hulp van de Lek zelf", legt een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit. "Mede door het hoge water dat we vanavond hebben, worden het ponton en de brug gemakkelijker naar elkaar toe geduwd."
Rond 20.30 uur verwachtte Rijkswaterstaat dat het 'uitzwaaimoment' zou plaatsvinden, maar dat lijkt ietwat vertraging op te lopen. "Een dag met een lach en een traan", aldus een clubje mannen dat aan de Vianese Lekdijk naar de operatie staat te kijken. "Bizar om te zien hoe dat ding straks gewoon wég is; anderzijds toch wel ontzettend jammer. Die bogen waren voor Vianen en Nieuwegein wat de Erasmusbrug voor Rotterdam is."
Het ponton ligt onder de brug
Het ponton ligt onder de brug © Michael van Houwelingen
Rijkswaterstaat heeft er nu alle vertrouwen in. Waar bij de vorige poging twee weken geleden een lierkabel onder water beschadigd raakte, verliep deze zondag tot nu toe op rolletjes. "Het ponton ligt netjes klaar onder de brug en de brug zelf is al goed losgemaakt. We zijn er dus helemaal klaar voor om die boog op te tillen."
Langs beide kanten van de Lek staan regiogenoten om nog één keer naar 'hun' brug te zwaaien. De verrekijkers en fototoestellen vlogen je vandaag om de oren. "Nu gaat het lukken, hoor", lacht een 90-jarige dame. "Ik ben hier niet voor niks naartoe gekomen. Hup, tillen met die hap!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.