En weg is de Lekbrug: 'Dat deze monsterklus is gelukt, echt bizar'

PROVINCIE UTRECHT - De 'IJzeren Dame' werd losgekoppeld, strakgetrokken op het ponton en - na lang wachten - weggevaren. De gigaklus die twee weken geleden mislukte, werd zondagavond alsnog volbracht. Met als resultaat: een leeg gat tussen Vianen en Nieuwegein. "Goh, ik had eigenlijk niet verwacht dat ik hierdoor nou zo geëmotioneerd zou raken."
Het is eindelijk gelukt: de Lekbrug is weg
Een beetje alsof het oudejaarsavond is, zo voelt het zondagavond voor de kijkers op de Lekboulevard in Nieuwegein. Het is wachten, wachten en wachten op het moment suprême. "Gaat-ie nou eindelijk wég, of gaat het weer mis?", roept iemand vanaf zijn balkon.
Het moment dat de Lekbrug langs de toeschouwers vaart
Het moment dat de Lekbrug langs de toeschouwers vaart © Roos van Bijnen
Sommigen geven het na uren in de kou te hebben gestaan op. Aan de Nieuwegeinse kant, langs de Lekboulevard, loopt het aan het einde van de avond steeds leger. Door de kou en het tijdstip gaan veel mensen naar huis om daar de livestream aan te zetten. Maar enkele dappere strijders blijven de hele avond, soms gewapend met whisky of chocolademelk, langs de Lek staan.
En dat mocht even duren. Want hoewel de planning van Rijkswaterstaat voorschreef dat de Lekbrug rond 20.30 uur weg zou varen, begon de IJzeren Dame pas rond middernacht aan haar uitvaart.
Publiek bij de Lekbrug.
Publiek bij de Lekbrug. © Koen Laureij

'Je gaat hem tóch stiekem missen'

De oude Lekbrug, gebouwd in 1936, was voor velen het icoon van de regio. "New York heeft de Empire State Building, Vianen dat oudje van een brug", lacht een dame aan de Vianese kant.
"Ik weet eigenlijk niet waarom ik hier nu ben", zegt een man met een verrekijker om zijn nek. "Eigenlijk moest ik bij de Lekbrug altijd aan die ellenlange files denken. Dat ding was zo smal, het was iedere keer weer raak. Maar ja... Dan zie je die boog en denk je: ach, ik vergeef het haar. Want die boogbrug ga je stiekem tóch missen."
Hij draait! Hij draait!
Medewerkers van Rijkswaterstaat
Binnen in het gebouw van Rijkswaterstaat, vlakbij de Nieuwegeinse pont, kijken medewerkers gespannen naar buiten. "Hij draait, hij draait!", wordt er geroepen. En inderdaad: rond 23.00 uur lijkt er beweging te komen in het ponton waarop de brug getakeld is.
En dan, alsof de 'IJzeren Dame' slechts een veertje weegt, gaat de brug los. Langs de Lek klinkt er een zacht gejuich. Alsof het nieuwe jaar wordt ingeluid, zeggen meerdere toeschouwers lachend. Het is zelfs nét 12 uur geweest. "Sjonge, daar gaat ze dan", klinkt er. "Dat deze monsterklus is gelukt, echt bizar. Kijk nou wat een enorm gevaarte er nu voorbijkomt. Dit is voor mij nou zoiets dat je herinnert en over 20 jaar zegt: ik was erbij toen die gigabrug werd weggehaald."

En nu?

Vergeleken met de hele operatie, is de uitvaart van de Lekbrug daarna eigenlijk maar kort: ze landt in de voorhaven van de Nieuwegeinse Beatrixsluis. Daar wordt ze de komende week in stukken gezaagd, om vervolgens hergebruikt te worden. "Dag dame", roept één iemand de brug nog na. "Tot ziens en wel bedankt."
Timelapse van operatie Lekbrug
Radioreportage: 'Ik heb het stervenskoud, maar dit is historie'
En nu is ze écht weg
En nu is ze écht weg © Michael van Houwelingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.