Instellingen

Zaak rond drogeren Soester meisjes met ghb uitgesteld, vrouw van advocaat moet bevallen

© Bureau Hengeveld
SOEST/VIANEN - Een van de twee meisjes die eind vorig jaar bewusteloos werden aangetroffen in Soest bleek vanochtend voor niets naar de rechtbank in Utrecht te zijn afgereisd voor de rechtszaak tegen de verdachte die haar zou hebben gedrogeerd. De 19-jarige Bilal, die de meisjes drankjes met het verdovende middel ghb zou hebben gegeven, was afwezig. Ook zijn advocaat was niet komen opdagen.
Kort voor aanvang van de zitting bleek dat de zwangere vrouw van de advocaat vannacht moest bevallen. De rechtbank vond het onwenselijk dat de jonge verdachte uit Vianen het zonder steun van zijn raadsman zou moeten stellen en besloot de zaak daarom te verschuiven naar februari.

Bewusteloos op straat

Wat een leuke internetdate had moeten zijn, eindigde voor de meiden uit Soest in het ziekenhuis. De destijds 17-jarige vriendinnen werden op zaterdagavond 11 december bewusteloos gedumpt op een parkeerplaats. Een van hen had kort daarvoor had ene Bilal leren kennen via internet. Ze spraken af bij het tankstation aan de Burgemeester Grothestraat, vlakbij Soestdijk. Bilal nam een vriend mee. Zij haalden met de auto vervolgens het andere meisje op.
Terwijl de vier enige tijd door Soest reden, kregen de meisjes volgens de politie alcoholische drankjes waar de drug ghb in was gedaan. Een van de meisjes werd onwel en moest overgeven in de auto. Vervolgens verloren beide meisjes het bewustzijn. Een tijdje later werden de meisjes door een voorbijganger gevonden op een parkeerplaats aan de Dorpsstreek in Soest. Ze lagen in de kou bewusteloos tegen elkaar aan onder een jas.

Bureau Hengeveld

GHB wordt ook wel 'verkrachtingsdrug' genoemd. Omdat de daders lang spoorloos bleven, vroeg de politie het publiek om hulp, onder andere via Bureau Hengeveld, het opsporingsprogramma van RTV Utrecht. Dat leverde voldoende tips op om twee verdachten op te pakken. De tweede man is volgens het OM nog steeds een verdachte. Of hij ook wordt vervolgd zal onder meer afhangen van het verloop van de zaak tegen Bilal.
De inhoudelijke behandeling van de zaak is nu gepland op donderdag 3 februari. Een van de meisjes eist in elk geval een schadevergoeding van de verdachte.
Ghb is een doorzichtige vloeistof die zout smaakt. De werking lijkt op die van alcohol, maar ghb is een verboden harddrug. Ghb wordt gebruikt op feesten en festivals, omdat je er 'losser' van wordt. Van ghb kan je echter al snel per ongeluk te veel nemen. Als dat gebeurt kun je buiten bewustzijn raken. Ghb werkt ontremmend. Hierdoor kan een gebruiker dingen doen waar hij of zij later spijt van heeft, zoals seks met iemand hebben. Ook kan een gebruiker misselijk of duizelig worden.
Een hoge dosis ghb kan ervoor zorgen dat iemand bewusteloos raakt. Daarnaast dempt ghb de ademhaling en de hartslag. In sommige gevallen kan de ademhaling stoppen. Dit is levensgevaarlijk. Het risico op stoppen met ademen is groter als ghb gecombineerd wordt met andere dempende middelen. Dit zijn bijvoorbeeld alcohol, slaapmiddelen, of medicijnen die gebruikt worden bij angststoornissen.
(Van website drugsinfo.nl)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.