Instellingen

Woerden praat over toekomst binnenstad: 'Voor straattheaterfestival komen de mensen wel'

© RTV Utrecht
WOERDEN - Woerden vraagt inwoners om mee te praten over de toekomst van de binnenstad. Nu klanten steeds vaker online aankopen doen, heeft de gemeente met ondernemers en andere betrokkenen een plan bedacht. De kaasstad mag namelijk geen gatenkaas worden.
Volgens de plannenmakers kan het winkelgebied van Woerden wel wat compacter. Wie wil shoppen kan in de toekomst het best naar het Kerkplein en de Voorstraat, waar de winkels zich moeten concentreren. De Rijnstraat die ertussen loopt wordt in het plan een 'huiskamer van de stad' genoemd. Daar kom je straks niet meer per se om te winkelen, maar om iets te beleven.
7.40u Radio M Utrecht over de toekomst van de Woerdense binnenstad

Niet dicht bij elkaar

De centrumbewoners die vanmorgen op Radio M Utrecht aan het woord kwamen waren alvast positief over de voorgestelde aanpak. "Je ziet nu winkels verdwijnen en daar komen eetgelegenheden voor terug", zei een bewoonster. "Dat maakt het heel gezellig, maar naar bijvoorbeeld specifieke merkkleding moet je wel heel goed zoeken want die winkels zitten niet dicht bij elkaar."
Bovendien ziet deze bewoonster ook wel een eenzijdig aanbod ontstaan. "Er komen steeds meer 'koude-viswinkels', sushitenten. We lijken wel de sushi-hoofdstad van de wereld geworden. Vijf is een beetje veel voor zo'n klein stadje."
8.40u Radio M Utrecht over de toekomst van de Woerdense binnenstad

Vrijheid

Volgens wethouder George Becht is het niet de bedoeling dat winkeliers gedwongen naar de Voorstraat of het Kerkplein verhuizen. "Iedereen zal de vrijheid houden", verzekerde hij vanmorgen op de radio. "Maar we gaan wel met elkaar bekijken wat er terugkomt als een winkel weggaat."
Ondernemers en bestuurders in Woerden vinden dat het tot nu toe nog meevalt met de leegstand in de binnenstad. "Als je het vergelijkt met andere gemeenten hebben we nog steeds veel winkels, maar hoe ziet het er over tien jaar uit? We hebben nu een gezellig binnenstad, en dat willen we zo houden. Maar we hebben ook de wetenschap dat in de toekomst - bijvoorbeeld door online shoppen - bijna twintig procent van dat winkelbestand het niet gaat redden."

Gatenkaas

Becht wil vooral voorkomen dat er steeds meer ongebruikte winkelpanden in het straatbeeld opduiken. "In Woerden houden we van kaas, maar het winkelcentrum wordt dan een gatenkaas. Dat is voor consumenten niet aantrekkelijk, en ook niet voor de winkeliers."
Is een binnenstad nog wel alleen bedoeld voor winkelen, vroegen de plannenmakers zich af. Het Stadsmuseum heeft in de Rijnstraat bijvoorbeeld een pop-upwinkel geopend, en meer maatschappelijke en culturele instellingen hebben hun zinnen op het stadshart van Woerden gezet. "In een binnenstad kun je ook verblijven, beleven en ontmoeten", aldus Becht. "Cultuur is een belangrijke drager. Voor een straattheaterfestival komen de mensen wel naar de binnenstad."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.