Eerste lampen in grootste kerstboom ter wereld hangen in zendmast: 'Altijd weer een goed gevoel'

IJSSELSTEIN - De eerste lampen van de 'grootste kerstboom' ter wereld hangen alweer. De zendmast in IJsselstein wordt ook dit jaar weer opgetuigd met ruim honderd lampen. Vandaag is vijftien man druk in de weer geweest om de eerste lampen in de mast te hijsen. Dit jaar is het de 23e keer dat de Gerbrandytoren wordt omgetoverd tot kerstboom.
De eerste lampen gaan de lucht in van de Grootste Kerstboom ter wereld.
Bestuurslid van de Stichting Kerstboom Herbert van Zijl is blij dat de eerste lampen alweer hangen: "Als de lampjes omhoog gaan dan geeft dat altijd een heel goed gevoel, daar hebben we een jaar aan gewerkt." Het weer zit ook mee vandaag, want het zonnetje laat zich zelfs zien. Dat is weleens anders geweest. "Het is ongekend goed weer, hopelijk blijft het deze week ook zo."

'Letterlijk een lichtpuntje'

Er is een paar dagen nodig om de 120 lampen aan kabels honderden meters de lucht in te hijsen. Herbert kijkt ernaar uit dat de klus geklaard is en straks de lampen in het donker weer stralen. Herbert: "Zeker in de coronaperiode is de kerstboom letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje. Toen de boom vorig jaar aanging klonk hier door de omliggende wijk echt een zucht van verlichting."
De lampen worden in het weiland allemaal nagekeken.
De lampen worden in het weiland allemaal nagekeken. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Op 11 december gaan de lampen aan. Net als vorig jaar zal er geen groot ontstekingsfeest zijn. Dat is besloten naar aanleiding van het hoge aantal coronabesmettingen. "Vanuit het oogpunt van de gezondheid, maar ook vanwege de kosten hebben we besloten ook dit jaar geen groot spektakel te maken van de ontsteking van de lampen", vertelt Van Zijl.
De organisatie heeft last van teruglopende inkomsten van giften van bedrijven. "Bedrijven hebben het door de coronacrisis ook lastig en daarbij kunnen we sponsors ook minder aanbieden omdat we geen feest hebben. En dat is jammer." Maar de stichting merkt wel dat veel mensen het belangrijk dat de lampjes branden. Er zijn zo'n 2500 donateurs, maar iedere bijdrage is nog welkom. Herbert: "Want we moeten natuurlijk ook kunnen investeren in nieuwe lampen en nieuwe kabels."
Aan twaalf kabels worden de 120 lampen in de lucht gehesen. Naast de lampen maakt de piek het plaatje straks helemaal af.
Aan twaalf kabels worden de 120 lampen in de lucht gehesen. Naast de lampen maakt de piek het plaatje straks helemaal af. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
De ontsteking van de lampjes van de Grootste Kerstboom is op 11 december om 19.30 uur en is te volgen via een livestream.
Veel mensen uit IJsselstein en omgeving hebben zin om straks dit plaatje weer te zien.
Veel mensen uit IJsselstein en omgeving hebben zin om straks dit plaatje weer te zien. © Koen Laureij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.