Instellingen

Bewoners Maarssense flat voelen zich onveilig: 'Nu is een trap ingestort, wat is het volgende?'

MAARSSEN - Bewoners van de flat aan de Schaepmanstraat in Maarssen zijn zich rot geschrokken. Gisteren stortte een betonnen trap in één van de portieken zomaar in. Achttien mensen moesten de nacht ergens anders doorbrengen. Vanmiddag mogen ze weer naar huis, maar veilig voelen ze zich niet. "Weer moet er iets mis gaan in deze flat voor er iets gebeurt. We willen niet wachten tot het echt fout gaat", zegt bewoonster Yone Mijnals.
De betonnen trap stortte gisteren ineens naar beneden
De betonnen trap stortte gisteren ineens naar beneden © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Het is een gek gezicht als je de flat in kijkt. De trap in het portiek is in z'n geheel van de muur gekomen en naar beneden gestort. "Het is een wonder dat er niemand op of onder stond", zegt Yone Mijnals. Ze stond zelf op het punt om boodschappen te gaan doen. De gedachte aan wat had kunnen gebeuren, is al meerdere keren door haar hoofd gegaan. "Mijn buurman stond naast de trap toen die instortte. Hij wilde net met zijn twee kinderen naar boven lopen en was volledig in paniek", vertelt Yone.
Zelf bracht Yone de nacht door bij familieleden. Ook buren sliepen een nachtje bij vrienden of familie, of werden in een hotel ondergebracht. Woningcorporatie Portaal deed vandaag onderzoek naar de veiligheid van de flat en plaatste een tijdelijke trap zodat bewoners weer bij hun woning kunnen komen. Om 16.00 uur mag iedereen weer naar huis.
De bewoners hebben flinke kritiek op Portaal, die als beheerder verantwoordelijk is voor de flat aan de Schaepmanstraat. Het is namelijk niet de eerste keer dat er iets mis is. Een aantal jaar geleden mochten de bewoners hun balkon niet meer op, omdat die onveilig bleken te zijn.
We willen eerst onderzoek doen voor we conclusies kunnen trekken.
Reijnder Jan Spits van Portaal
Ook was er een incident met één van de gevels van de flat, die voldeed niet meer aan de veiligheidsnormen. Woningcorporatie Portaal knapte de gevels en de balkons op, maar de bewoners vinden het steeds mosterd na de maaltijd. "Portaal gaat nu onderzoek doen naar die trap, maar waarom is dat jaren geleden niet al gebeurd?" zegt Yone.

Vocht

Vandaag lopen medewerkers van Portaal af en aan. "Het lijkt met vocht te maken te hebben, waardoor de constructie van binnenuit is gaan rotten", denkt één van de medewerkers. Of dat zo is en of dit niet opgemerkt had moeten worden bij inspecties, kan Reijnder Jan Spits van Portaal niet bevestigen. "We willen eerst onderzoek doen voor we conclusies kunnen trekken", zegt de manager Volkshuisvesting.
Naast het onderzoek in de flat aan de Schaepmanstraat, heeft Portaal besloten ook de flats aan de Kuyperstraat en Troelstrastraat te inspecteren. De flats hebben namelijk allemaal hetzelfde bouwjaar en dezelfde bouwstijl, dus worden ook daar alle trappen onderzocht. Sommige bewoners willen het antwoord niet afwachten en hebben elders onderkomen gezocht.
Yone is blij dat ze vanmiddag weer naar huis kan, maar voelt zich niet meer veilig. "Dit keer zijn er geen gewonden gevallen, maar het is wachten op het volgende incident. We willen niet meer afwachten tot het echt een keer misgaat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.