300 leerlingen Ichthus College Veenendaal thuis om corona, sluiting dreigt

© RTV Utrecht
VEENENDAAL - Het coronavirus slaat hard toe op het Ichthus College in Veenendaal. Ongeveer 300 van de 2040 leerlingen zitten op dit moment thuis. Ook veel leraren zijn besmet. Rector Jaap van Dam hoopt dat hij de school open kan houden, maar durft dat niet te garanderen. "Komende week wordt cruciaal."
Niet alle driehonderd leerlingen die thuis zitten hebben corona, er zijn er ook die in quarantaine zitten of die reguliere griep hebben. Wel werden afgelopen weekend opnieuw dertig nieuwe leerlingen positief getest op corona. Ook liep het aantal besmettingen onder het personeel weer op. "Dus we hebben nog steeds te maken met een stijgende lijn", zegt Van Dam.
Bij deze besmettingscijfers waren we vorig jaar al lang dicht geweest.
Rector Jaap van Dam
Sommige klassen zijn in z'n geheel naar huis gestuurd, omdat er te veel leerlingen besmet waren. Ook geven sommige docenten les vanuit huis. "Op dit moment is het nog werkbaar. Maar dit is wel een spannende week, qua hoe het verder gaat."
Want hoewel de overheid de scholen vooralsnog open houdt, kan Van Dam op eigen houtje beslissen alle leerlingen naar huis te sturen en de lessen online te geven. "Bij deze besmettingscijfers waren we vorig jaar al lang dicht geweest. Maar ik ben voor om de school zo lang mogelijk open te houden, zo lang het verantwoord is."

Biblebelt

In de Biblebelt, waar Veenendaal onder valt, zijn in de maanden oktober en november relatief veel mensen besmet geraakt. Rector Van Dam merkt dat vooral in de onderbouw veel coronagevallen zijn. "Ik denk dat daar de vaccinatiegraad lager is dan in de bovenbouw."
De coronagolf bij het Ichthus College staat niet op zichzelf. In heel Nederland zijn veel kinderen besmet. Vooral op basisscholen en kinderdagverblijven zijn veel besmettingen. UMC Utrecht-epidemioloog Patricia Bruijning zei vorige week dat dat geen reden tot paniek is: "Het virus gedraagt zich als een willekeurige verkoudheid bij deze groep."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.