Meander behandelt prostaatkanker met radioactief lutetium

© Meander Medisch Centrum
AMERSFOORT - Meander Medisch Centrum heeft voor het eerst een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker uitgevoerd. Het ziekenhuis in Amersfoort is het tweede ziekenhuis in Nederland dat de therapie aanbiedt. De zorgverzekeraar vergoedt de behandeling.
Een gespecialiseerd team geeft de patiënt vier tot zes keer een infuus met de radioactieve stof lutetium-177-PSMA. De kankercellen nemen het lutetium op en sterven daardoor af. Uitzaaiingen worden verkleind, of in ieder geval geremd in hun groei. De vooruitzichten voor de patiënt verbeteren daardoor aanzienlijk: de behandeling kan zowel zijn leven verlengen als de kwaliteit van leven verbeteren, stelt het Meander Medisch Centrum.
Deze vorm van 'nucleaire geneeskunde' konden Nederlandse patiënten tot voor kort alleen in Duitsland ondergaan en dan nog op eigen kosten. De therapie is de afgelopen jaren getest in een groot international onderzoek, waaraan ook het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het UMC Utrecht meededen. Na het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam is Meander het enige andere ziekenhuis dat de behandeling regulier kan toepassen.
De diagnose prostaatkanker wordt in Nederland bij bijna 13.000 mannen per jaar gesteld. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Bij één op de vijf mannen is de prostaatkanker al uitgezaaid wanneer hij wordt ontdekt. Per jaar overlijden zo'n 3.000 patiënten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.