Een op negen huishoudens in De Bilt is miljonair

© Pexels / Cottonbro
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal miljonairs in Nederland is voor het zesde jaar op rij toegenomen. In de Bilt - in de provincie Utrecht dé gemeente voor miljonairsgezinnen - heeft inmiddels een op de negen huishoudens een vermogen van meer dan een miljoen euro.
Dat blijkt uit cijfers die statistiekbureau CBS vannacht heeft gepubliceerd. Volgens de jongste meting op 1 januari 2020 telt ons land 278.000 huishoudens die over minimaal een miljoen euro beschikken.
Utrecht heeft als grootste stad in onze provincie ook de meeste miljonairs: ongeveer 4.900. Maar omgerekend naar het aantal inwoners doet de provinciehoofdstad het eigenlijk helemaal niet zo goed. Eén op de vijfendertig inwoners heeft een vermogen van meer dan een miljoen. Alleen in Nieuwegein (1,5 procent) en Veenendaal (2,3) is de kans om een miljonair tegen het lijf te lopen nog kleiner. Amersfoort (3,2 procent) en IJsselstein (3,4) doen het marginaal beter.
Al jaren heeft De Bilt verhoudingsgewijs de meeste Utrechtse miljonairs. In die gemeente steeg het aandeel zelfs naar 11,1 procent. Ook De Ronde Venen (8,5 procent), Oudewater (8,1), Renswoude (8,1) en Utrechtse Heuvelrug (7,8) mogen zich rijk rekenen.
In de provincie Utrecht wonen in totaal 27.200 miljonairshuishoudens. Omgerekend naar het aantal inwoners staat onze regio met 4,5 procent tweede op de ranglijst van provincies. Alleen Noord-Holland telt relatief meer miljonairs. In Bloemendaal en Laren kan bijvoorbeeld een op de vier huishoudens zich miljonair noemen.
De onderzoekers hebben bij het berekenen van de vermogens van Nederlanders niet alleen gekeken wat er op de bankrekening staat. Ook zaken als de woningwaarde en aandelen zijn meegeteld. Miljonairs hebben vaak kapitaal in bedrijven gestoken. Eventuele schulden, zoals een hypotheek, zijn daar vanaf getrokken.
Sinds de economische crisis van 2008 zijn er in Nederland ruim 100.000 miljonairs bijgekomen. Een huidige miljonair kan door de gestegen prijzen minder spullen kopen dan iemand die twaalf jaar geleden even rijk was. Als je koopkracht laat meewegen, kwamen er 'slechts' 35.000 miljonairs bij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.