Mysterieuze verkeersborden Utrecht moeten aanzetten tot nadenken: 'Waarom volgen we regels gedachteloos op?'

In de binnenstad van Utrecht hangen sinds kort vreemde verkeersborden
In de binnenstad van Utrecht hangen sinds kort vreemde verkeersborden © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Twee vreemde verkeersborden in het centrum van de stad zijn bedoeld om mensen in verwarring te brengen. Het ene bord lijkt op een sinaasappel en hangt op de Viebrug aan een drukke weg. Het andere bord hangt bij de Ganzenmarkt en is een verbodsbord met een groene rand.
Twee gemeentelijke handhavers op de Ganzemarkt weten wel wat het bord betekent. "Het wil zeggen dat vrachtauto's met een hogere milieunorm dan 6, hier wel langs mogen." Dat is een opvallende uitspraak. Vrachtauto's kennen inderdaad een milieunormering met een getal. Maar de hoogste waarde is 6, dus vrachtwagens met een zogenoemde Euronorm 7, bestaan helemaal niet.

Theatervormgeving

Dus maar contact gezocht met de gemeente, na vier dagen wachten hebben we nog geen antwoord op de vraag wat de borden betekenen. De achterkant van het bord op de Viebrug helpt ons verder, een QR-code leidt ons naar de website van Sofie Smits uit Breda, een 21-jarige studente aan de HKU. Ze studeert theatervormgeving.
De gekke verkeersborden die zijn opgehangen in het centrum van Utrecht blijken onderdeel van een kunstproject
De gekke verkeersborden die zijn opgehangen in het centrum van Utrecht blijken onderdeel van een kunstproject © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
"Het What You See Festival heeft ons gevraagd een werk te maken voor dat festival", legt de studente enthousiast uit. Zij heeft aan die opdracht een onderzoek gekoppeld. "Mijn onderzoek gaat er over dat wij als mensen regels en codes opvolgen die in de tijd normaal zijn geworden. En waarom volgen we die gedachteloos op? Waarom doen we dat eigenlijk, waarom denken we daar niet meer over na?"
Eerder spande Smits een rood-wit lint op willekeurige plekken in Utrecht en Breda en mensen liepen daar braaf omheen. "Ik heb nu dus borden ontwikkeld waarvan ik hoop dat mensen gaan denken: maar wat betekent dit dan?" Ze heeft geen toestemming gevraagd aan de gemeente om de borden op te hangen. En die hangen er inmiddels vijf dagen. De vraag is hoelang ze nog blijven hangen. "Maar dat is ook een onderdeel van het onderzoek", stelt Smits. En dus zoeken we nog maar eens contact met de gemeentevoorlichter. Onze eerste vraag dateert alweer van afgelopen vrijdag, toen het bord er net hing. De woordvoerder laat via een appje weten: "Gaat het over de borden? Daar hoop ik vandaag antwoord op te hebben."
Niet veel later krijgt Smits een telefoontje van de gemeente Utrecht. Ze vertelt: "De borden zijn verwijderd en deze vriendelijke meneer ging kijken of de kosten wellicht beperkt konden blijven voor mij." Ze krijgt de twee borden in ieder geval niet terug, meldt de HKU-studente.
Ondertussen maakt de Utrechtse afdeling van de Fietsersbond zich kwaad. Voorzitter Peter van Bekkum: "Ik kan me hier mateloos aan ergeren. Dit moeten we niet willen."
Van Bekkum vindt dat de gemeente niet het goede voorbeeld geeft, met het regenboogzebrapad: "Het is de verkeerde kant van een glijdende schaal. Het wekt verwarring, en daarmee is de juridische status onduidelijk." De borden van Smits vindt de Fietsersbond nog erger, het zorgt voor verwarring. "En dat wordt doelbewust gecreëerd. Dus ik hoop dat de gemeente deze mevrouw even goed aanspreekt, en het festival ook het liefst, met de vraag: 'Waar zijn we hier in vredesnaam mee bezig?'"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.