Amersfoortse strijdt voor invoering van het recht op rouwverlof: 'Er is vrijwel niks geregeld'

Archief.
Archief. © Geralt, Pixabay
AMERSFOORT - Geef mensen die een geliefde verliezen net zoveel recht op verlof van hun werk als mensen die een kind krijgen. Die oproep doet Marrit van Exel, de bedenker van een petitie die het recht op rouwverlof wil invoeren. Dat initiatief heeft inmiddels al bijna 80.000 handtekeningen verzameld. Volgens de Amersfoortse is verandering hard nodig. "Er is vrijwel niks geregeld."
Marrit van Exel is rouwdeskundige en maakte van dichtbij de goede en slechte kanten mee van de huidige manier waarop met rouw wordt omgegaan. "Zelf ben ik in 2011 weduwe geworden, en ik heb toen geluk gehad met mijn werkgever want ik kon alles flexibel regelen naar eigen inzicht."
In 2018 is mijn oudste dochter enkele weken na een bevalling overleden. Zij had recht op allerlei verlofvormen maar haar partner in feite niet.
Marrit van Exel, rouwdeskundige
Maar een persoonlijke gebeurtenis met een naaste maakte op dramatische wijze duidelijk hoe het soms ook gaat. "In 2018 is mijn oudste dochter enkele weken na een bevalling overleden. Zij had recht op allerlei verlofvormen maar haar partner in feite niet. Terwijl hij wel met een kleine baby zat waar hij 's nachts voor uit bed moest komen, bovenop zijn rouw en verdriet. En waar je normaal met zijn tweeën de zorgtaken verdeelt, stond hij er alleen voor. En dat was wel een trigger om te denken: dit is heel raar, er moet iets gebeuren."

Petitie

De Amersfoortse zette daarom een petitie op voor de invoering van het recht op rouwverlof. Ingewikkeld is wel dat iedereen volgens Van Exel anders met het verlies van een naaste omgaat. "Rouw verschilt van persoon tot persoon. De één wil heel graag meteen weer aan het werk voor regelmaat en structuur terwijl dat een ander, zelfs als hij of zij het zou willen, niet lukt."
Van Exel kwam uit op een zelfde soort constructie als bij ouderschapsverlof. "Een grote pot met tijd die flexibel op te nemen is over een langere periode van tijd. Dat je kijkt: waar heeft iemand behoefte aan? Dat kan aan het begin zijn, tijdelijk parttime, een half uurtje later beginnen, een uurtje eerder naar huis: flexibel maatwerk dus dat door het UWV wordt betaald."

Politiek

Online krijgt het idee van de Amersfoortse rouwdeskundige dus al bijval. En ook in Den Haag staat het inmiddels op de radar. Van Exel schuift donderdag aan bij een rondetafelgesprek van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierin zijn Tweede Kamerleden van alle politieke partijen vertegenwoordigd. Van Exel zal daar spreken, samen met andere ervaringsdeskundigen, experts en belanghebbenden.
De Amersfoortse hoopt dat de politiek daarna haar voorstel zal vastleggen in een wet. "Het is dan aan de politiek om te beslissen: wat willen we hiermee doen? Hoe belangrijk vinden we het en wie gaat er opstaan om het geregeld te krijgen?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.