Verdachte (16) en slachtoffer (15) van dodelijk schietincident Amersfoort waren neven

© AS media
AMERSFOORT - De 16-jarige Amersfoorter die ervan wordt verdacht dat hij een 15-jarige plaatsgenoot heeft doodgeschoten, is vanochtend voor het eerst voor de rechtbank verschenen. De twee jongens blijken neven te zijn.
Omdat de verdachte minderjarig is, was de voorbereidende zitting achter gesloten deuren. De zitting tegen zijn meerderjarige broer, die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van betrokkenheid, was wel openbaar. Ook de ouders van de broers zouden nu bij het OM in beeld zijn als verdachten.

Doodslag of ongeluk

Het 15-jarige slachtoffer werd op 28 april na een melding van een onwelwording aangetroffen in het huis van zijn neef in de Amersfoortse Boreelstraat, waar hij op bezoek was. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later overleed. "Na onderzoek is gebleken dat de jongen is overleden als gevolg van verwondingen die veroorzaakt zijn door de inslag van een kogel", meldde het OM vorige week in een persbericht.
Wat er precies is gebeurd, werd niet duidelijk. Advocaat Dijkers wil daar op verzoek van de familie ook nog niets over zeggen. De 16-jarige Y. zou op zijn neefje hebben geschoten, maar hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk. Hij wordt verdacht van doodslag, maar het OM houdt er rekening mee dat er sprake was van onvoorzichtigheid of een ongeluk.

Diefstal

Daarnaast wordt hem verweten dat hij de ambulancemedewerkers niet heeft verteld wat er was gebeurd. Die konden daardoor niet de juiste eerste hulp verlenen. Zo zouden zij hem bloedverdunners hebben toegediend, wat in het geval van een schotwond juist niet moet gebeuren.
De jongen wordt ook vervolgd voor vuurwapenbezit, evenals zijn oudere broer. Daarnaast wordt hij verdacht van diefstal van de iPhone, bankpas en id-kaart van het slachtoffer. Zijn 22-jarige broer A. zou hier ook bij betrokken zijn geweest.

Oudere broer

Ook A. zat vanochtend voor de rechter. Het vuurwapen waarmee het slachtoffer werd beschoten, zou van hem zijn geweest. Verder heeft hij volgens het OM na het dodelijke incident wekenlang de mobiele telefoon van het slachtoffer in bewaring gehouden, in het hoesje zaten de bankpas en id-kaart van de jongen. Het OM verdenkt hem van medeplichtigheid aan diefstal.
Volgens zijn advocaat Wiedeman heeft de oudere broer een bekentenis afgelegd over zijn rol bij het incident. Bij hem is ook een kleine hoeveelheid heroïne aangetroffen met gebruikersverpakkingen en een weegschaaltje. Hij is al vaker met politie en justitie in aanraking geweest, onder meer voor inbraken, bedreiging en bezit van een nepvuurwapen.

Ouders

In de rechtbank kwam verder naar buiten dat ook de ouders van de jongens door het OM als verdachten worden gezien. Op welke manier zij betrokken zouden zijn geweest is nog onduidelijk. Officieel is ook nog niet besloten of zij ook worden vervolgd, vertelde de voorzitter van de rechtbank.
De rechtbank hoopt de zaak op 29 en 30 maart volgend jaar inhoudelijk te behandelen. Er zijn twee dagen voor uitgetrokken, omdat er twee, en mogelijk vier, verdachten terechtstaan. De twee broers mogen het proces onder voorwaarden in vrijheid afwachten. Ze moeten in de tussentijd naar school en moeten meewerken aan het onderzoek van politie en OM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.