Zelfstandige klinieken willen geld van verzekeraars voor inhaalzorg

PROVINCIE UTRECHT - Nu ziekenhuizen de zorg steeds verder afschalen, zien zelfstandige klinieken in de regio dat het daar drukker wordt. Er is nog ruimte voor meer patiënten die op zogeheten inhaalzorg wachten, maar dan moeten zorgverzekeraars wel over de brug komen.
Een staaroperatie, of een nieuwe heup. Veel mensen wachten sinds het begin van de coronacrisis op een operatie die valt onder wat de planbare zorg wordt genoemd. Zelfstandige klinieken helpen veel van deze patiënten verder. Het gaat dan om zorg die binnen de basisverzekering valt. Klinieken die zich richten op cosmetische en plastische chirurgie horen daar dus niet bij.

Opschalen

Ook bij de Proctos Kliniek in Bilthoven merken ze dat het veel drukker is geworden. Ze zijn hier gespecialiseerd in aandoeningen van de anus en de endeldarm bij zowel mannen als vrouwen. Het aantal chirurgen is verdubbeld en er zijn twee extra locaties geopend. "We kunnen veel sneller opschalen dan een ziekenhuis", vertelt chirurg Charlotte Molenaar. Maar de bereidwilligheid van ziekenhuizen om patiënten over te dragen aan de zelfstandige klinieken is volgens haar beperkt.
Molenaar denkt verder dat ziekenhuizen bang zijn om budgetten die worden uitgekeerd door zorgverzekeraars kwijt te raken. De ziekenhuizen zijn dit jaar namelijk vooruitbetaald door de zorgverzekeraars, als ondersteuning vanwege de coronacrisis, waarbij ook een voorziening is getroffen voor de uitgestelde ingrepen. Bij Bergman Clinics, met vestigingen in onder meer Amersfoort, Utrecht en Veenendaal, leidt dat tot onbegrip. "Wij hebben de capaciteit om extra te helpen, maar daar wordt geen gebruik van gemaakt. In plaats daarvan worden we geconfronteerd met patiëntenstops", zegt Christiaan Boer, lid van het managementteam bij Bergman.
De Nederlandse Zorgautoriteit schat in dat bij alle Nederlandse ziekenhuizen 170 duizend tot maximaal 210 duizend operaties extra uitgevoerd moeten worden als gevolg van zorg die tijdens de pandemie is uitgesteld. Van die operaties is op basis van een grove schatting tien procent inmiddels in een zelfstandige kliniek ingehaald. Volgens brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland is er zelfs plek voor jaarlijks 100.000 patiënten extra, die nu nog op de wachtlijst staan.

Afspraken

Zorgverzekeraars Nederland behartigt de belangen van alle zorgverzekeraars en ziet enerzijds een wens van zelfstandige klinieken om een bijdrage te leveren aan de inhaalzorg en anderzijds de wens om te groeien. "Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de situatie met corona en de afspraken die zorgverzekeraars maken over reguliere zorg", legt woordvoerder Maaike Grevelink uit.
Zorgverzekeraars zetten wel zorgbemiddeling in. Op die manier proberen ze mee te denken waar een patiënt geholpen kan worden als het ziekenhuis in de buurt geen plek heeft. "Dan kijken en verwijzen we uiteraard ook naar de klinieken. Verzekerden kiezen vervolgens altijd zelf waar ze behandeld willen worden. Wij vinden het belangrijk dat zij zo snel mogelijk de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben, dus daarvoor nemen we onze verantwoordelijkheid", aldus Grevelink.
Sinds corona wordt er wel meer samengewerkt tussen ziekenhuizen en klinieken. Zo worden operatiekamers verhuurd aan ziekenhuizen en worden patiënten soms ook overgedragen aan klinieken. Charlotte Molenaar van de Proctos Kliniek merkt dat de zelfstandige klinieken er beter voor staan en minder het imago hebben als een plek voor privezorg. "Ik geloof heel erg in inhoud. Als je maar kunt aantonen dat je goede zorg levert."
De zorgverzekeraars komen de zelfstandige klinieken inmiddels voorzichtig tegemoet als het gaat om inhaalzorg. Gesprekken hierover vinden momenteel vooral op regionale en lokale basis plaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.