'Utrechter die beschuldigd wordt van bouwen martelcontainers ligt op sterven'

Tandartsstoel in martelcontainer.
Tandartsstoel in martelcontainer. © OM
UTRECHT - De 41-jarige Utrechter die er door het Openbaar Ministerie van wordt beschuldigd dat hij verantwoordelijk is voor het bouwen van meerdere martelcontainers is ongeneeslijk ziek. Dat meldt Het Parool. Robin van O. zou een agressieve vorm van kanker hebben. Het is volgens de krant zeer de vraag of hij zijn rechtszaak in januari nog haalt.
Van O. wordt er door justitie van beschuldigd dat hij in opdracht van cocaïnehandelaar Roger P. (alias Piet Costa) in Brabant meerdere zeecontainers ombouwde tot martelkamers. Het was de bedoeling in die geluidsdichte kamers rivaliserende criminelen op te sluiten. Het Openbaar Ministerie baseerde zich voor die beschuldigingen op gekraakte berichten van de versleutelde berichtensite EncroChat. Van O. ontkent dat hij daarin voorkwam.
Volgens Het Parool werd de kanker acht weken geleden bij de Utrechter vastgesteld. Inmiddels zou hij in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen liggen en stervende zijn. De rechtszaak tegen Van O. en zijn handlangers staat voor januari in de planning.
Robin van O. werd in Utrecht geboren en woonde in De Meern. In Utrecht had hij lange tijd sportschool Elite Fit aan de Nijverheidsweg. Die werd in 2017 nog beschoten. Een jaar later hoorde de Utrechter van de politie dat hij op een dodenlijst stond. Volgens hem werd hij daarna door de politie aan zijn lot overgelaten, waardoor hij naar eigen zeggen was aangewezen op zijn criminele contacten om degenen die het op hem gemunt hadden 'een stap voor te zijn'.