Instellingen

Petitie voor Ljowa (7) uit Amersfoort overhandigd aan Kamerleden

AMERSFOORT - Vrienden, klasgenootjes en familie van de 7-jarige Ljowa uit Amersfoort hebben vanmiddag een petitie overhandigd aan een aantal Tweede Kamerleden in Den Haag. Het gezin Shahbazyan dreigt uitgezet te worden naar Armenië door een procedurele fout. De petitie is inmiddels door bijna 8000 mensen getekend.
Het gezin Shahbazyan dreigt uitgezet te worden naar Armenië door een procedurele fout. Ljowa is samen met zijn zusje en broertje in Nederland geboren. Hij bleek niet in aanmerking te komen voor het kinderpardon, omdat hij werd geboren nadat de asielprocedure van zijn ouders was afgerond. Zijn ouders hadden een aparte asielaanvraag voor hem moeten indienen.
Vriendjes en vriendinnetjes van Ljowa in actie in Den Haag.
Vriendjes en vriendinnetjes van Ljowa in actie in Den Haag. © Ella van Roozendaal
De hoop is gevestigd op een nieuwe lopende procedure. De advocaat van de familie doet een beroep op het Europees Verdrag voor de rechten van de mens, maar het duurt mogelijk nog een paar maanden voordat er duidelijkheid komt. Het kinderpardon biedt asielkinderen en hun gezinsleden de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. Daarvoor moeten ze ten minste vijf jaar in Nederland gewoond hebben zonder zicht op een verblijfsvergunning. Ljowa voldoet aan die voorwaarden.
Tweede Kamerleden luisteren op de achtergrond terwijl de petitie wordt overhandigd.
Tweede Kamerleden luisteren op de achtergrond terwijl de petitie wordt overhandigd. © Ella van Roozendaal
Bij de overhandiging van de petitie waren Kamerleden aanwezig namens een aantal grote fracties waaronder het CDA en D66. Zij hebben aangekondigd vragen te zullen stellen aan staatssecretaris Broekers tijdens de behandeling van de asielbegroting morgen en overmorgen. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) zegde toe met een motie te komen. Hij vindt dat de staatssecretaris het kinderpardon rechtvaardig moet uitvoeren.
Begin november vond er een druk bezochte protestmars plaats waar ook burgemeester Lucas Bolsius bij aanwezig was. Lili en Howick uit Amersfoort, die ook uitgezet dreigden te worden, mochten uiteindelijk blijven na vele protesten. Bolsius riep Den Haag toen al op om tot een beter asielbeleid te komen. Ook zei hij zich zorgen te maken over vele andere asielkinderen in zijn stad.
Tweede Kamerleden tussen de kinderen.
Tweede Kamerleden tussen de kinderen. © Ella van Roozendaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.