Lucht niet geklaard tussen gemeente en Rusthof-ouders, kort geding over een week

Radia (links) en Floor Drost-Laabidi (rechts) spannen een kort geding aan tegen de gemeente Amersfoort
Radia (links) en Floor Drost-Laabidi (rechts) spannen een kort geding aan tegen de gemeente Amersfoort © RTV Utrecht / Jordi de Jong
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort moet volgende week voor de rechter verschijnen vanwege een kort geding dat ouders van twee op Rusthof begraven kinderen hebben aangespannen. De ouders willen weten welke organisatie spirituele energieën op de begraafplaats onderzocht en hoe dat er precies aan toe ging. "Wees gewoon transparant en haal de kou uit de lucht", stelt Floor Drost-Laabidi.
Toen het echtpaar Drost-Laabidi het kort geding aankondigde, werd het echtpaar op het gemeentehuis uitgenodigd om met de burgemeester over het voorval te praten. Wat was het doel en de strekking, en wie was de organisatie?", waren de vragen die Drost-Laabidi had. Maar de antwoorden bleven uit.
Floor en Radia Drost-Laabidi willen weten wat zich op 11 september op Rusthof heeft afgespeeld, en wie de spirituele groep was die energieën opriep

Geluidsopnamen

"De burgemeester heeft gezegd dat hij enorm betrokken is", stelt Roberto Pennino, die het echtpaar als advocaat bijstaat. "Hij komt over als een aimabele man, maar de politiek die hij nu bedrijft zie je ook bij de toeslagenaffaire: 'we voelen met u mee, maar we doen niks.' Hij heeft informatie in handen die de schade van de nabestaanden snel kan beperken."
Uit geluidsopnamen die in handen zijn van RTV Utrecht blijkt dat tijdens een eerder gesprek tussen tientallen nabestaanden, de gemeente en de directeur van Rusthof laatstgenoemde geen bezwaar had de naam van de spirituele groep bekend te maken. Een groep die volgens de directeur onder andere in Normandië, ziekenhuizen, op kerkhoven en Kamp Amersfoort onderzoek heeft gedaan en door overheidsdiensten ingeschakeld zou zijn. Maar details bleven uit.

'Waarom zoveel geheimzinnigheid?'

Nu de gemeente Amersfoort een aangevraagd onderzoek van de Nationale Ombudsman afwacht en tot die tijd niets over de gebeurtenissen of de identiteit van de groep bekendmaakt, voelt het voor nabestaanden en advocaten alsof de gemeente zich achter het onderzoek verschuilt.
"Toen de gemeente aangaf stappen te willen zetten, vertrouwden we op een oprechte intentie. Dat blijkt toch allemaal weer op de lange baan geschoven te worden", stelt advocaat Jan Visscher, die tientallen nabestaanden bijstaat en een collectieve aangifte van grafschennis voorbereidt. "Waarom zoveel geheimzinnigheid over een organisatie of groep die nota bene werkzaam is voor overheidsdiensten?"

Slaapproblemen

"Hij kan dat niet verkopen aan zijn burgers", vindt Pennino. "Dit is het moedwillig frustreren van een spoedige bekendmaking van de hoed en de rand. Het betreft een groep mensen die dit soort seances vaker doet. Wat is er dan op tegen om dat bekend te maken? Bovendien: het is geen natuurwet om naar de Ombudsman te gaan."
Volgens de advocaten van de ouders kampen meerdere nabestaanden met slaapproblemen door alles wat er is voorgevallen. Voor hen zou meer informatie een herstel bespoedigen, aldus Pennino. "Mijn cliënte is arbeidsongeschikt geraakt en heeft herbelevingen. Ik denk dat als je nu ziet dat mensen in psychische nood verkeren, de gemeente moreel verplicht is de feitelijkheden alsnog bekend te maken", stelt hij. "Nu worden mijn cliënten genoodzaakt een kostbaar kort geding te starten. Het is treurig dat dit nodig blijkt te zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.